Izmos Ike és erősödő Hanna fenyegeti az USA-t

Vágólapra másolva!
Az Ike nevű hurrikán már 4-es erősségű az 5-ös skálán. Hanna egyelőre csak 2-es, de egyre erősödik. Az amerikai hurrikánközpont 14-18 trópusi vihart jósolt az idei hurrikánszezonra, amely június 1-jétől tart hat hónapon keresztül.
Vágólapra másolva!

Két újabb hurrikán fenyegeti az Egyesült Államokat. Az Ike mindössze 6 óra alatt az 5-ös skálán 1-es kategóriából 4-esre erősödött szerdán. Jelenleg az Atlanti-óceánon süvít 217 km/h-s sebességgel nyugat-északnyugati irányba, és várhatóan még két napig csak a nyílt óceánon halad - közölte a Nemzeti Hurrikán Központ a CNN-nel. Bár várhatóan veszít valamit eredjéből, az előrejelzések szerint hétfőig megőrzi 4-es erősségét.

Azt egyelőre nem tudják megjósolni, hogy mikor és hol ér partot a hurrikán. A 4-5 napos előrejelzések szerint várhatóan hétfőn éri el a partokat Ike valahol Észak-Jamaika és Dél-Florida között. Az Ike nevű hurrikánt szerdán vették észre a hurrikánközpont szakemberei. Ez az idei év ötödik hurrikánja az Atlanti-óceán térségében. Észlelésekor még csak 128 km/h-s szelet kavart.

Még Ike előtt érhet partot a kevésbé erős, Hanna névre keresztelt hurrikán, amely jelenleg a Bahamáknál pusztít. A 2-es erősségű hurrikán jelenleg 104 km/h-s sebeséggel halad.

Haiti hatóságai szerint a Gusztáv és a Hanna hurrikánoknak eddig 61 áldozata volt Haitin. A heves trópusi esőzések miatt 10-ből 8 minisztérium víz alá került, és több települést is elzárt a víz. Az emberek sok helyütt a házak tetején várják a segítséget - közölte a CNN. A karibi térségben további esőzésektől kell tartani, akár 40 centi csapadék is hullhat.

Floridában várhatóan pénteken kezdődnek heves esőzések a Hanna miatt.

Ike után várhatóan a Josephine névre keresztelt hurrikán érkezik. A hurrikán központ előrejelzései szerint Josephine jelenleg 80 km/h-s sebességgel halad Nyugat-Afrika partjaitól közel 690 kilométerre.

A hurrikánközpont 14-18 trópusi vihart jósolt az idei hurrikánszezonra, amely június 1-jétől tart hat hónapon keresztül.