30 halott egy felrobbantott bagdadi temetésen

2008.01.01. 18:06

Harminc ember meghalt, amikor  öngyilkos merénylő robbantott egy bagdadi temetésen, amelyen éppen egy másik robbantás áldozatától búcsúztak.

Legalább 30 embert megölt és 38-at megsebesített egy öngyilkos robbantó kedd délután egy kelet-bagdadi temetésen. A merénylő gyászoló síiták tömegébe vegyülve hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet a főváros vegyes - síita és szunnita - lakosságú Zajúna negyedében.

A temetésen az iraki hadsereg egy nyugalmazott síita alezredesét búcsúztatták, aki három nappal korábban szintén pokolgépes merényletben vesztette életét.

Szeptember óta a keddi volt a legtöbb halottat követelő merénylet az iraki fővárosban. Hétfőn, Szilveszter napjának reggelén 11 ember halt meg egy öngyilkos robbantásban, előtte, karácsony napján (25-én) pedig két merényletnek összesen 33 halottja volt.

Az arab országban általában jelentősen csökkent az erőszak június óta, ám amerikai statisztikák szerint az öngyilkos merényletek száma némileg nőtt október óta - akkor volt a leglevesebb. Amerikai katonai parancsnokok szerint a lázadók továbbra is bevetnek öngyilkos robbantókat sok halottal járó akciókra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK