Nem változik az EU Szerbia-menetrendje

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy az Európai Unió aláírja e hónap végén a társulási megállapodást Szerbiával, ugyanakkor a decemberi állam- és kormányfői találkozón elhatározottaknak megfelelően folytatódik egy koszovói rendőri és igazságügyi EU-misszió előkészítése is - derült ki Vuk Jeremic szerb külügyminiszter keddi brüsszeli tárgyalásain.
Vágólapra másolva!

Javier Solana, az EU-tagországok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője - uniós források szerint - találkozójukon megerősítette, hogy Szerbia helyét Brüsszel az EU-ban képzeli el.

Jeremic maga is elismerte, hogy az uniós integráció üteme elsősorban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködéstől függ - úgy vélte azonban, hogy jelenleg ez teljes körű.

A külügyminiszter - aki az integrációpárti Boris Tadic elnök pártjához tartozik - úgy vélekedett, "rosszul értelmezték" Vojislav Kostunica miniszterelnöknek azt az állítólagos minapi nyilatkozatát, amely szerint a koszovói polgári misszió küldése a szerb uniós integráció megállítását is jelentené. Megismételte: Belgrádnak két prioritása van: területi egységének megőrzése (benne az albánok lakta déli tartománnyal, Koszovóval) és az uniós csatlakozás útjának folytatása.

Jeremic egyértelmű derűlátását fejezte ki, hogy január 28-án, az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén a terveknek megfelelően aláírják a stabilizációs és társulási megállapodást Szerbiával.