Elhunyt a görög ortodox és a mormon egyházfő

Vágólapra másolva!
Elhunyt Krisztodulosz érsek, a görög ortodox egyház vezetője. Gyakran szólalt meg közügyekben, például bírálta a homoszexualitást és a globalizációt. Vasárnap meghalt a mormon egyház első embere is az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A görög ortodox egyház vezetőjénél tavaly nyáron diagnosztizáltak máj- és vastagbélrákot. Utolsó heteiben nem akart kórházba vonulni, athéni otthonában halt meg 69 éves korában. Az érsek tíz hetet töltött egy miami kórházban, az Egyesült Államokban. Tavaly október végén tért haza Athénba, ahol külvárosi otthonában kapott kemoterápiás kezelést.

Krisztodulosz 1998 óta állt a görög ortodox egyház élén. Nagy népszerűségnek örvendett Görögországban, ahol a lakosság 97 százaléka ortodox vallású, és az ortodox hit hagyományosan államvallásnak minősül.

Az egyházfő betegsége előtt rendszeresen látogatott el iskolákba és templomokba, és ragaszkodott ahhoz, hogy kifejtse véleményét különböző ügyekről a médiában. Liberális és baloldali politikusok részéről gyakran érte az a vád, hogy beavatkozik a közügyekbe, amikor egyebek mellett a homoszexualitást, a globalizációt vagy Törökország európai integrációs törekvéseit bírálta.

Krisztodulosz azonban kitartott amellett, hogy "az egyházi személyek a királyok, kormányfők és elnökök felett állnak". Népszerűségét ugyanakkor némileg megtépázták az ortodox papokkal kapcsolatos szex- és korrupciós botrányok 2005-ben.