A britek hazaküldik a kiskorú román zsebeseket

Vágólapra másolva!
Kiskorúakat szállítottak haza a brit hatóságok. A Romániából becsempészett gyerekeket rablásra és lopásra kényszeríttették. Az angol rendőrség a románokkal együttműködve szeretné felszámolni a gyermekkereskedelmet, és egy európai adatbank felállítását akarják - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Az angol rendőrség öt kiskorú gyermeket szállított haza Romániába, és átadta őket szüleiknek. A kiskorúak egy gyermekcsempész banda ellen indult nagyszabású razzia eredményeként kerültek haza - írja a The Times.

A britek szerint jól szervezett embercsempész hálózatok működnek országszerte, közel ezer, Romániából kicsempészett fiatalkorú zsebes cselleng a szigetország nagyvárosaiban. A gyerekeket szervezett bűnszövetkezetek csempészik ki Romániából, amelyek pár száz fontért (40-200 ezer forint) veszik meg őket közvetlenül a családoktól. A fiúkat rossz körülmények között, összezsúfolva tartják, és zsebmetszésre, valamint bolti lopásra kényszerítik őket. Az angol lap szerint ezek a kiskorú bűnözők évi 100 millió font (40 milliárd forint) kárt okoznak.

A dél-angliai hatóságok egy ilyen kiskorúakat fogva tartó bűnszövetkezetet számoltak fel a múlt héten. A razzia során tizenhét lakásban tartottak házkutatást, és huszonöt angol állampolgárt tartóztattak le. Összesen 68 kiskorú fiút találtak, akik közül tíz még tízéves sem volt. A Scotland Yard szóvivője elmondta, a rajtaütések célja az volt, hogy megszüntessék a gyerekek által elkövetett bűncselekményeket.

A gyerekeket zaklatásával, személyes javak eltulajdonításával, zsebtolvajlással és bankautomaták ellen elkövetett támadással gyanúsítják, az akciókat főleg London belvárosában, különösen a Westminster környékén követtek el. A letartóztatott gyerekek között volt egy 17 éves is, akit - a brit törvények szerint - nagykorúként kezelhetnek a hatóságok. Ellene külön eljárást kezdeményeztek - írja a The Times.

A gyermekcsempész angolokat a bevándorlási törvény megsértésével, csalással és mobiltelefonok ellopásával gyanúsítják. A brit rendőrség mindemellett arra is szeretne fényt deríteni, miként kerülhettek Nagy-Britanniába a fiatalkorúak.

A gyerekeket szigorú őrizet mellett szociális munkásokra bízták. "Minden egyes gyermek ügyét önállóan kezeljük, és kiskorúk miatt nem lépünk fel erélyesen" - közölte a Scotland Yard szóvivője, aki hozzátette, hogy a fiatalkorúakat mielőbb szeretnék visszaadni szüleiknek.

Forrás: gettyimages.com
A Scotland Yard kezdeményezte az együttműködést

A britek közben felvették a kapcsolatot a romániai hatóságokkal. A két ország ugyanis kölcsönösen érdekelt ezeknek a gyermekcsempész bandáknak a felszámolásában - írja a The Times. Ennek kapcsán - a visszaszállításokat megkönnyítendő - a román rendőrség négy tagja utazott Londonba, a britek pedig ellenőrzik minden egyes gyermek hazaszállítását és további sorsát.

Az angol lap úgy tudja, hogy a hatóságok célja egy olyan nemzetközi adatbank létrehozása, amelynek a segítségével mind a gyermekcsempészeket, mind a kiskorú elkövetőket nyomon követhetik. Ennek érdekében kezdeményezték a közös brit-román együttműködést.