A párbeszéd sem fékezi az erőszakot Kenyában

Vágólapra másolva!
Újabb erőszakcselekményekben megöltek legalább 15 embert hétfőn Kenyában, annak ellenére, hogy a kormány és az ellenzék megállapodott a hatalom megosztásában, és elkezdődött a párbeszéd a válság okairól.
Vágólapra másolva!

A halálesetek a Rift-völgynek egy olyan vidékén történtek, ahol több száz embert öltek meg, és több ezren menekültek el 2006 decembere óta. Az akkori ellenségeskedést földosztás váltotta ki.

A kormány és az ellenzék között csütörtökön született meg a megállapodás a hatalommegosztásról. Az egyezség véget vethet az afrikai országban a tavaly év végi választások után kitört belpolitikai válságnak.

Hétfőn kezdődött el a kormány és az ellenzék közötti párbeszéd negyedik, egyben utolsó fejezete, amelyben a kenyai válság legmélyebb okairól, földbirtokok és egyéb javak lakossági szétosztásáról, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekről van szó.

A tárgyalásokat Oluyemi Adeniji volt nigériai külügyminiszter vezeti, akinek folytatnia kell azt a munkát, amelyet Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár kezdett el az országban, és amelynek eredménye a hatalommegosztásról szóló megállapodás.