Mégsem vállalja magára a merényletet a Hamász

Vágólapra másolva!
Több mint tíz embert vettek őrizetbe az izraeli rendőrök a csütörtök esti merénylettel kapcsolatban Kelet-Jeruzsálemben. Az elfogottak állítólag mind a kilenc halottal járó lövöldözés elkövetőjének ismerősei és rokonai. A támadó egy rabbiképző purimra készülő diákjaira nyitott tüzet. Nyolc diákot lelőtt, mielőtt őt is megölték volna. A Hamász közben visszavonta korábbi közlését, amelyben magukra vállalták a merénylet elkövetését. 
Vágólapra másolva!

A Hamász palesztin radikális mozgalom visszavonta azt a korábbi közlését, hogy a szervezet áll a csütörtök este Jeruzsálemben elkövetett merénylet mögött. Ibrahim Daher, a Hamász "al-Aksza" rádiójának vezetője pénteken közölte, hogy az adó elhamarkodottan, téves információkra alapozva tette közzé nem sokkal korábban a felelősségvállalásra vonatkozó bejelentést.

Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának egyik szóvivője megerősítette, hogy - legalábbis egyelőre - nem vállalják a támadás elkövetését. "Lehet, hogy később teszünk egy bejelentést, de egyelőre nem valljuk magunkénak ezt a dicsőséget" - mondta.

Közben pénteken kora hajnalban több mint tíz palesztint vettek őrizetbe Kelet-Jeruzsálemnek abban a negyedében, ahol a csütörtöki nyolc halottal járó támadás elkövetője lakott. A rendőrök házkutatást tartottak a támadó házában. Szemtanúk és rokonok szerint az őrizetbe vettek többsége a lövöldöző közeli hozzátartozója, illetve barátja. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg az őrizetbe vételek hírét. Miki Rózenfeld szóvivő szerint találtak "a terroristával közvetlen összefüggésbe hozható" gépkocsit, és a vizsgálat folytatódik.

A támadó egy zsúfolt könyvtártban nyitott tüzet a nyugat-jeruzsálemi Mercaz Harav rabbiképzőben. Nyolc embert ölt meg, mielőtt őt magát is lelőtték volna. Összesen kilencen sebesültek meg a támadásban. A férfi egy kisebb kartondobozba rejtette fegyvereit - egy pisztolyt és egy géppisztolyt -, majd besétált az iskola kapuján, és a könyvtárba ment. A diákok éppen a purimi ünnepségekre készültek, "Ma este Purim-partira készültünk, helyette vérengzés lett" - mondta az iskola igazgatója.

Szemtanúk szerint a megrémült diákok közül többen az ablakokon kiugrálva próbáltak menekülni, de egyikük ellentámadásba ment át. "A tetőn feküdtem, felhúztam a fegyveremet, és vártam rá. Akkor kijött a könyvtárból gépfegyver-sorozatokat lőve. Odajött a bejárathoz, és kétszer a fejére lőttem" - idézte a tartalékos Jichak Dadont a The Times. Utána egy katona is rálőtt a támadóra.

Jeruzsálemben közel négy éve nem történt hasonlóan súlyos merénylet. Akkor - 2004 szeptemberében - két rendőr halt meg és 16-an megsérültek, egy buszmegállóban működésbe hozott pokolgép robbanásában.

A ciszjordániai zsidó telepesmozgalommal kapcsolatban álló rabbiképzőt 80 éve alapította Izrael első főrabbija. A diákok nagyobb része 12-25 év közöttiek. A Hezbollah televíziója, az al-Manar szerint a támadást az eddig ismeretlen Galileai Szabad Emberek Falanxa nevű szervezet követte el.

Az izraeli rendőrség fokozott készenlétben van ezen a héten, elsősroban attól tartanak, hogy a Gázai övezetben folytatott akciók nyomán kitör egy harmadik, palesztin intifáda (felkelés). Az izraeli "Langyos Tél" fedőnevű gázai hadművelet során eddig több mint 120 palesztin és két izraeli katona halt meg. A szérazföldi erőket hétfőn kivonták, de a légierő továbbra is támad gázai övezetbeli célpontokat.

Forrás: Getty Images

A támadás egy nappal azután történt, hogy az amerikai külügyminiszter rávette Mahmúd Abbász elnököt folytassa a béketárgyalésokat Izraellel, amelyet annak gázai akciói miatt szakított meg a palesztin elnök. A csütörtöki merénylet miatt pedig számos izraeli kezdte követelni, hogy most Izrael függessze fel a tárgyalásokat, de a kormány kitart a békefolyamat mellett.