Rábólintanak a klímaharc tervére Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Várhatóan megegyeznek az uniós tagállamok vezetői annak a tervnek menetrendjében, amely szerint az Európai Unióban 2020-ra jelentősen csökkentik a globális felmelegedéshez hozzájáruló gázok kibocsátását. A brüsszeli csúcstalálkozón téma lesz az a jelentés is, amely a klímaváltozás biztonsági kockázatait részletezi.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás elleni küzdelem az egyik fő témája az uniós tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. A BBC szerint az állam- és kormányfők várhatóan támogatásukról biztosítják azt az tervet, amelyet az Európai Bizottság készített. A célkitűzések szerint 2020-ra 20 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátását.

A brüsszeli csúcson azonban csak a menetrendről születik megállapodás: arról, hogy egy éven belül konkrét jogszabályokra fordítják le ezt a kibocsátáscsökkentési célt.

A csökkentést a legtöbb nyugati országnak az 1990-es szinthez képest kell végrehajtania, az újabb tagállamoknál pedig 2005-öt vették alapul. Ez ellen utóbbiak közül többen tiltakoztak - köztük Magyarország is -, de az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős tagja erre azt válaszolta, hogy nincs megfelelő információ az 1990-es állapotokról.

A brüsszeli csúcstalálkozón szóba kerül a külkapcsolatokért felelős Javier Solana jelentése, amely a globális felmelegedés biztonsági kockázataira figyelmeztet. A dokumentum szerint emberek milliói vándorolhatnak Európába a világ azon részeiről, amelyeket súlyosabban érint a klímaváltozás.

Az Európai Unió már régóta próbálja győzködni a lakosságot a hatékony energiafelhasználás fontosságáról, ennek eszközeiről azonban nem minden esetben van egyetértés. A BBC emlékeztet rá, Nagy-Britannia például javasolta, hogy csökkentsék a forgalmi adót a kevesebb energiát használó izzók és hasonló termékek esetében, ezt azonban kétkedés fogadta Brüsszelben. A bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso szerint ugyanis kérdéses, hogy az adózás jelenti-e a hatékony eszközt.