Bírálja az iráni választásokat az EU

Vágólapra másolva!
Alatta maradt a nemzetközi mércéknek az iráni választások tisztasága az EU soros elnöke szerint. A pénteken lezajlott választásokat Ahmadinezsád elnök szövetségesei nyerték, de némileg növelték parlamenti helyeik számát a reformerők is.
Vágólapra másolva!

Az iráni parlamenti választások "nem voltak sem szabadok, sem pártatlanok" - állapította meg az Európai Unió (EU) szlovén elnöksége vasárnap Brüsszelben kiadott közleményében. Az EU ebben kifejezte "mélységes aggodalmát amiatt, hogy a választási folyamat az Iráni Iszlám Köztársaságban alatta maradt a nemzetközi mércéknek, és nem tett lehetővé valódi versengést". Az unió szerint az, hogy a hatóságok törölték a reformerők több jelöltjét is, "a nemzetközi normák egyértemű megsértése".

A pénteken lezajlott választásokon Mahmúd Ahmadinezsád szövetségesei nyerték el a legtöbb mandátumot, de az államfő konzervatív bírálóinak is jelentős tömbje lesz az új törvényhozásban. A reformisták megtartották, illetve némileg növelték is azt a kis szeletet, amelyet eddig a parlamenti helyekből birtokoltak. Vezetőik győzelemként értékelik az eredményeket, tekintve, hogy jelöltjeik többsége nem indulhatott a megméretésen. A belügyminisztérium közlése szerint a részvétel 60 százalék körüli volt, nagyobb a 2004-es 51 százaléknál.