Rabként őrzik a tbc-seket Dél-Afrikában

Vágólapra másolva!
A járványveszély miatt karanténban tartják az antibiotikumoknak ellenálló tbc-ben szenvedő betegeket Dél-Afrikában. Az intézkedést miatt az intézményeket többlépcsős védelmi rendszerrel - elektromos szögesdrót kerítésekkel - vették körül. A betegek rabnak érzik magukat és több kórházban is megpróbáltak már erőszakkal kitörni - írja a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalmat és teljes karantént vezettek be Dél-Afrikában az antibiotikumoknak ellenálló - különösen magas halálozási arányt mutató - tbc-s betegeket ápoló rehabilitációs intézetekben - írja a The New York Times. A kormány szerint a kegyetlen intézkedést a fokozott fertőzésveszély miatt kellett elrendelni. "A betegség elsősorban a HIV vírussal fertőzött betegekre veszélyes" - állítja Bongani Lujabe, a Jose Pearson kórház vezetője, aki szerint a cseppfertőzés útján - köhögés és tüsszentés - terjedő kór a szegény, alacsony higiéniás körülmények között élő közösségekben is drámaian gyorsan elterjedne. A dél-afrikai egészségügyi minisztérium szerint 53 AIDS-beteg közül 52-en belehalnak a tbc-be.

A karantént a tartományi bíróságok rendelték el. Többlépcsős biztonsági rendszerrel vették körül az egyes intézményeket. Az amerikai lap szerint ez két kórházat érint igazán, ahol megnégyszerezték a korábbi őrség létszámát. Az épület körül pedig olyan erős védelmi rendszert építettek ki, mint a legszigorúbban őrzött börtönökben.

Élve eltemetve

A betegek rabnak érzik magukat és többen is megpróbáltak hazaszökni a húsvéti ünnepekre, ám hiába ástak gödröket az elektromos árammal is ellátott szögesdrót kerítésrendszerbe, az őrök mindenkit elfogtak, és erőszakkal kényszeríttették őket a visszatérésre. "Fegyencként tartanak minket fogva, pedig nem vagyunk bűnözők" - mondta Siyasanga Lukas, egy 20 éves beteg, akit két éve ápolnak a Jose Pearson kórház elkülönített létesítményében. A férfi szerint az intézményből egyenes út vezet a hullaházba. Az elkeseredett betegek tavaly karácsony óta többször késekkel felfegyverkezve rohamozták meg a kórház főbejáratát, ám az őrség éles lőszer használatával fenyegetőzött, és meghátrálásra kényszeríttette őket.

Tony Moll, egy a skót egyház által működtetett szanatórium vezetője szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan, és megalázó a betegek számára. "Élve eltemetjük őket" - állítja a szakember, aki szerint jobb bánásmódban kellene részesíteni a betegeket. A szakember azt is elmondta, hogy megfelelő óvintézkedések mellett még az otthoni rehabilitáció is elképzelhető.

"Tudjuk, hogy a karanténnal felbosszantjuk a tbc-seket és csorbítjuk jogaikat, ám a jelenlegi helyzetben nincs más alternatívánk" - közölte Iqbal Master, a durbani kórház vezetője.

Az antibiotikumoknak ellenálló tbc-járvány két éve tört ki Dél-Afrikában, ahol csak tavaly 563 új megbetegedést regisztráltak, míg például az Egyesült Államokban hat év alatt mindössze húsz hasonló megbetegedés történt. A megfertőzöttek egyharmada meghalt, míg a többieket karantén alá vett intézményekben ápolják.