A vajdasági Magyar Koalíció autonómiakoncepciót mutatott be

Vágólapra másolva!
A vajdasági Magyar Koalíció bemutatta közös - a szövetséget alkotó három párt által kidolgozott - autonómiakoncepcióját csütörtökön a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) újvidéki irodájában tartott sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

A koncepció legfontosabb pontjai: a személyi autonómia, a regionális önigazgatás, vagyis a területi autonómia, a politikai autonómia, a szavatolt parlamenti helyek, Vajdaság autonómiájának kérdése, a helyi önkormányzat megvalósítása. A csütörtökön bemutatott dokumentum a három párt összehangolt autonómiaelképzelését tartalmazza, amely mögé a koalíció egységesen fel tudott sorakozni.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint az autonómia kérdése a vajdasági magyar politika egyik megosztó témája volt az utóbbi két évtizedben, ám az elmúlt egy évben a közeledés volt a jellemző.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) reményét fejezte ki, hogy a Magyar Koalíció a választások során a mérleg nyelvét képezi majd, s ezzel segítheti Szerbia Európa felé fordulását.

Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke hangsúlyozta, hogy a vajdasági autonómiatörekvés nagyon fontos kérdés, amely becsületes kompromisszumon alapul, s nem sérti Szerbia területi épségét.

A VMSZ szerdán, a VMDP pedig kedden fogadta el a közös koncepciót. A VMDK vezetése formálisan még nem fogadta el a határozatot, de a napokban erre is sor kerül.