Másfél milliárdot bukott a Siemens a botrányon

Vágólapra másolva!
A felügyelőbizottság vizsgálata szerint 1,6 milliárd euró kár érte a Siemenst amiatt a vesztegetési botrány miatt, amely 2006 végén került nyilvánosságra. A céget átvilágító amerikai könyvvizsgálók szerint a korábbi vezetésből többen személyesen is felelősek a vesztegetésekért. A müncheni ügyészség külön vizsgálatot indít, hogy tisztázza Heinrich von Pierer volt igazgatósági elnök szerepét.
Vágólapra másolva!

A korrupciós botrány a Siemens szinte valamennyi területére kiterjedt, számos országban került sor vesztegetési pénzek kifizetésére - állapították meg azok a belső vizsgálatok, amelyeket a német ipari konszern jelenlegi vezetősége kezdeményezett, és amelyekből szerdán hoztak nyilvánosságra részleteket. A belső vizsgálat szerint a korrupció miatt 1,6 milliárd eurós kár érte a Siemenst.

A felügyelőbizottság (FB) elhatározta, hogy kártérítési igényt támaszt a cég korábbi vezetőivel szemben, akiket megítélés szerint legalábbis közvetett felelősség terhel a történtekért. A korrupciós botrány 2006 végén robbant ki, amikor a bajor rendőrség őrizetbe vette a cég több vezetőjét is. A német sajtó információi szerint a Siemens akár egymilliárd eurót is fordíthatott arra, hogy potenciális megrendelőket vesztegessen meg. A botrány miatt lemondott a cég elnök-vezérigazgatója és a felügyelőbizottság elnöke is.

A Siemenst átvizsgáló amerikai könyvvizsgáló iroda a kiszivárgott hírek szerint azzal vádolta meg a konszern korábbi vezetőit, hogy visszaéléseket követtek el, megszegték a törvényt, illetve a belső szabályokat. Egyes menedzserek ellen azt a vádat hozta fel, hogy voltak információik az állítólagos megvesztegetésekről, de azokra nem megfelelően és nem elég gyorsan reagáltak.

A FB egyelőre nem közölte, hogy a korábbi vezetők közül kikkel szemben tervezik kártérítési igény előterjesztését. Meg nem erősített sajtóinformációk szerint ugyanakkor az első számú gyanúsított Heinrich von Pierer, az igazgatóság, majd a FB volt elnöke, akit több korábbi Siemens-menedzser is megvádolt azzal, hogy annak idején tetemes vesztegetési pénzek kifizetésére adott utasítást.

Von Pierer, - aki 1992 és 2005 között volt az igazgatóság elnöke, majd 2007 tavaszáig az FB élén állt - cáfolta az ellene felhozott vádakat. Ennek ellenére a müncheni ügyészség azt tervezi, hogy hamarosan hivatalos vizsgálatot indít Heinrich von Pierer tényleges szerepének tisztázására. Sajtójelentések szerint a korrupciós ügyleteket vizsgáló amerikai cég a vesztegetésben érintett országok között név szerint Nigériát, Norvégiát, Olaszországot, Oroszországot, Ausztriát, Görögországot és Malajziát említette.