Megfékezték a zavargásokat a mongol fővárosban

Vágólapra másolva!
Visszavonták a hadsereget csütörtökre virradóra a mongol főváros, Ulánbátor utcáiról, miután teljesen helyreállt a nyugalom - közölte az ország igazságügy-minisztere. A zavargások az után törtek ki, hogy a vasárnapi választás előzetes eredményei a kormányzó párt győzelmét jelezték előre, amit viszont az ellenzék vezető pártja nem hajlandó elfogadni.
Vágólapra másolva!

Másfél nappal az öt halálos áldozattal és 300 sebesülttel járó zavargások után stabilizálódott a helyzet a mongol igazságügy-miniszter, Cend Münkh-Ordzsil szerint, és nem áll fenn annak veszélye, hogy kiújuljanak az erőszakos cselekmények. A katonai egységeket visszavonták a stratégiai fontosságú helyekről, szerepüket a rendőrség alakulatai vették át - tette hozzá a miniszter.

Nambarín Enhbajar mongol államfő kedden este négy napra érvényes rendkívüli állapotot hirdetett ki, miután a múlt hét végi parlamenti választások eredményét vitató tüntetők felgyújtották a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) székházát és valóságos utcai harcok törtek ki Ulánbátorban. Bár csütörtökre láthatóan csökkent a járőrök száma, több útlezárást fenntartottak a fővárosban.

Az országos választási bizottság szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy a Mongol Népi Forradalmi Párt nyerte a hét végi parlamenti választásokat. A volt kommunista párt a 76 tagú Nagy Hurálban a jövőben 47 mandátummal rendelkezik, míg az ellenzéki Demokrata Párt 26 képviselőhelyhez jutott. A fennmaradó három mandátumon egy független képviselő és két kis párt jelöltje osztozik. A Demokrata Párt vezetője, Cahiagín Elbegdordzs már kedden, az előzetes eredmények ismeretében bejelentette egy sajtóértekezleten, hogy nem fogadja el a hivatalos eredményt, mert szerinte meghamisították.

Nemzetközi megfigyelők szerint azonban a választások alapvetően szabadok és tisztességesek voltak, ami ritkán történik meg a közép-ázsiai országokban. Apróbb problémák csak a szavazatok összeszámlálásakor adódtak, mivel az új választási szabályok miatt több helyen nem voltak biztosak benne hogyan összesítsék a voksokat.