Hamisított fotó jelent meg az iráni rakétakíséletekről

Vágólapra másolva!
Hamisított fotót adott ki egy iráni weboldal a szerdai rakétakísérletekről. A kép több jelentős újságban és híroldalon megjelent. A hamis kép az iráni Forradalmi Gárdától származott, és feltehetően azt próbálták leplezni segítségével, hogy az egyik rakétát nem sikerült elsütni.
Vágólapra másolva!

Hamis képek közölt a szerdai iráni rakétakísérletekről a Sepah News, az iráni Forradalmi Gárda híroldala. A képen négy rakéta tart az ég felé, de az egyik füstfelhőjét a két szomszédos füstfelhőből állították össze - írja a New York Times egyik blogja. A manipulált kép több amerikai újság címlapján is megjelent.

A fotót közlő AFP hírügynökség képviselője szerint a Forradalmi Gárda honlapjától kapták a képet még szerdán, és nem tűnt fel nakik a hamisítás. Csütörtökön az AP hírügynökség azonban kiadott egy közel azonos képet, ami szintén a Sepah Newstól származott, de ezen a negyedik rakéta már nincs rajta. A Sepah semmiféle magyarázatot nem adott az esetre. Magyar idő szerint csütörtök délután az AFP hírügynökség visszavonta a képet "nyilvánvaló digitális módosítás" miatt.

A hamisított képen látszik, hogy balról a harmadik rakéta a két szomszédos rakéta képének összemosásából áll. A földközelben elterülő füst körvonalai az ettől jobbra levő, a kiáramló füstéi az ettől balra lévő rakétáéra hasonlítanak. Csak apró változtatásokat hajtottak végre a füst és az ég színén, illetve bekerült egy kis fekete pont az új rakéta füstjének vörös mezőjébe. A nem módosított képen viszont a negyedik rakétát nem sikerült kilőni, a módosítással feltehetően ezt a hibát akarták leplezni.

A hamisított fotót címlapon hozta a második legnagyobb példányszámú amerikai napilap, a Los Angeles Times, a Financial Times, a Chicago Tribune és megjelent számos más médiumban, például a BBC Newsban, az MSNBC-n, a Yahoo! Newsban, a NYTimes.com-on és sok más weboldalon.