Amerikai diplomata is találkozik az iráni nukleáris főtárgyalóval

Vágólapra másolva!
A Bush-kormány eddigi politikájával szakítva egy magas rangú amerikai diplomata is csatlakozik nyugati kollégáihoz, és a hétvégén részt vesz az iráni nukleáris főtárgyalóval folytatandó megbeszélésen. A delegáció az iráni urándúsítás felfüggesztését próbálja elérni. 
Vágólapra másolva!

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő kedden közölte, hogy William Burns, az amerikai diplomácia harmadik számú vezetője is csatlakozik a Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által vezetett nyugati delegációhoz, amely szombaton Genfben találkozik az iráni nukleáris főtárgyalóval, Szájed Dzsalilival.

Hivatalosan szerdán jelentik be, hogy Burns is tagja lesz a delegációnak. A The Washington Post szerint maga George Bush elnök adta áldását a genfi találkozóra, az idézett washingtoni illetékes szerint azonban Burns nem tart kétoldalú megbeszélést az iráni küldöttel.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagjából és Németországból álló csoport tagjaként Washington is részese az iráni urándúsítás felfüggesztését célzó diplomáciai erőfeszítéseknek, de külön nem tárgyal Iránnal erről a kérdésről. A hatok júniusban adtak át Solana közvetítésével Teheránnak egy csomagtervet, amelyben politikai párbeszédre és gazdasági, köztük energetikai együttműködésre tettek ígéretet amennyiben Irán leállítja urándúsító programját. A múlt héten átadott iráni válasz tartalmát nem hozták nyilvánosságra, Solana csak annyit mondott róla, hogy "nehéz, bonyolult, ezért alapos elemzést kíván". Franciaország szerint viszont Teherán nem tett benne említést az urándúsítás leállításáról.