Szökőkútból kivett 42 cent miatt őrizetben egy magyar

Vágólapra másolva!
Fogdába került egy M. László nevű, a floridai Bonita Springsben élő magyar állampolgár, aki hétfőn a közeli Naples város egyik plázájának szökőkútjából 42 dollárcentet (62 forint) halászott ki. A cselekedet a helyi törvények szerint lopásnak számít, mivel a szökőkútba dobott pénzt jótékony célra fordítják.
Vágólapra másolva!

Az esetet egy szemtanú jelentette a rendőröknek, akik a tettesnél megtalálták az aprópénzt. A férfit megbilincselték, és fogdába vitték, majd közölték vele, hogy 500 dollár óvadék ellenében szabadulhat. Kedden még a fogdában tartották.

Az esetet azért minősítették lopásnak, mert a szökőkút medencéje mellett felirat tudatta, hogy a bedobott aprópénz a Habitat for Humanity jótékonysági alapítványt illeti meg.

A news-press internetes honlap karolta fel az ügyet, kipellengérezve azt, hogy a filléres ügy több ezer dollárjába kerülhet az amerikai adófizetőnek.

A fogva tartás napi költsége 88,18 dollár. Tárgyalás nélkül néhány száz dollárba kerül az eljárás. Ha per lesz belőle, több ezer dollárra rúghat a számla.

"A lopás az lopás, bármekkora összegről van szó" - jelentette ki a rendőrség képviselője. M. László védője viszont az adófizető pénzét tartja fontosabbnak, szerinte más megoldása is lehet az ügynek.