Már nem robban az égő ukrán lőszerraktár

Vágólapra másolva!
Változatlanul nem tudják eloltani a Kelet-Ukrajnában égő lőszerraktárat a tűzoltók. A korábbi folyamatos robbanások ugyanakkor abbamaradtak, csütörtök délig repeszek szálltak szanaszét az égő bázisnál. Áldozatai nincsenek a balesetnek, de 18 ezer embert kitelepítettek.
Vágólapra másolva!

Továbbra is ég a tűz, de a robbanások már abbamaradtak csütörtök dél környékén a kelet-ukrajnai Lozova város lőszerraktárában - közölte Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter. A politikus szerint a raktárhelyiség távolabb eső részén tárolt legveszélyesebb lőszerek nem robbantak be. A védelmi tárca szerint három helyen ég még a tűz. A lőszert 134 helyen tárolták, és ezek közül csak 15 készletet nem emésztettek fel a lángok.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a robbanások következtében repeszek repültek szanaszét a katonai támaszpont területén túlra, de a balesetnek nincsenek áldozatai. A hatóságok hatalmas erőket mozgósítottak: a mentőegységek és a katonaság másfél ezer embere, mintegy 270 tűzoltókocsi és különleges jármű, illetve egy helikopter vesz részt a tűz oltásában.

Szerhij Sztorozsenko harkovi kormányzó szerint már 18 ezer embert telepítettek ki a lőszerraktár környékéről, vagyis a reggeli adattal szemben majdnem megháromszorozódott a kimenekítettek száma, ami utal a baleset súlyosságára.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a szerdán kora délután keletkezett tűz egy közeli erdőben kezdődött, de a tűzoltóknak a heves széllökések miatt nem sikerült megfékezniük a lángokat, így azok a délután közepére átterjedtek a laktanya lőszerraktárának területére. Jurij Jehanurov szavaiból ítélve azonban a hatóságok nem tudják, mi okozta a tüzet a laktanyában, és ilyen értelemben nyilatkozott Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője is. Jehanurov szerint a nyomozati szervek hat lehetőséget vizsgálnak a tűz okaként.

Közben Kijevben vita bontakozott ki arról, hogy ki a felelős az esetért. Viktor Baloga, az elnöki titkárság vezetője Julija Timosenko miniszterelnök kormányát tette felelőssé a történtek miatt, mondván, a kabinet semmit sem tett annak érdekében, hogy megelőzze a balesetet. Baloga arra utalt, hogy a hatóságok helytelenül szervezték meg a katonai raktárakban felhalmozódott, elavult lőszerek hatástalanítását.