Cipi Livni lett az izraeli kormánypárt elnöke

Vágólapra másolva!
Cipi Livni külügyminiszter lett a Kadima izraeli kormánypárt elnöke, de csak minimális előnnyel győzött a párt belső választásán.Az Izrael legbefolyásosabb asszonyaként számon tartott Livninek a Kadima elnökeként jó esélye van arra, hogy Izrael második női miniszterelnöke legyen.
Vágólapra másolva!

A választási bizottság által csütörtök hajnalban közölt hivatalos végeredmény szerint az 50 éves Cipi Livni külügyminiszter a voksok 43,1 százalékát szerezte meg, vagyis többet, mint az egyfordulós győzelemhez szükséges 40 százalék. Legkomolyabb ellenfele, Saul Mofaz közlekedési miniszter 42 százalékot ért el. A két másik jelölt, Meir Sitrít belügyminiszter a voksok 8,5 százalékát, míg Avi Dihter, a közbiztonsági tárca irányítója a szavazatok 6,5 százalékát gyűjtötte be.

A Kadima tagsága szerdán négy jelölt közül választott pártelnököt, egyben kormányfőjelöltet, miután a korrupcióval vádolt Ehud Olmert miniszterelnök hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy lemond a kormány vezetéséről. A 74 ezer párttag nagyjából fele szavazott. A televíziók a szavazatukat leadott párttagok körében készült felmérések eredményeire hivatkozva szerda este még azt közölték, hogy Livnit a szavazók 47-49 százaléka támogatta, Mofazt pedig 37 százalék.

Az Izrael legbefolyásosabb asszonyaként számon tartott Livni győzelme nem okozott meglepetést, mivel már jó ideje minden közvélemény-kutatás szerint ő volt a legnépszerűbb. Az viszont meglepő, hogy csak ilyen kis különbséggel, mindössze 431 szavazattal tudta megelőzni Mofazt.

Cipi Livni a korrupciós vádakkal illetett Ehud Olmert kormányfőt váltja a pártelnöki poszton. A Kadima elnökeként jó esélye van arra, hogy Golda Meir (1969-1974) után Izrael második női miniszterelnöke legyen.

Miután Olmert ígéretéhez híven lemond a miniszterelnöki tisztségről, Simon Peresz államfő várhatóan Livnit kéri fel kormányalakításra. Livninek 42 napja van arra, hogy megalakítsa a kormányt, különben előre hozott választásokat kell kiírni. Livni közölte, hogy már pénteken felveszi a kapcsolatot a lehetséges koalíciós partnerekkel, jóllehet Peresz elnöktől csak Olmert hivatalos lemondása után kaphat kormányalakítási megbízást. Az a cél vezérli, hogy véget vessen a bizonytalanságnak az izraeli belpolitikában - hangoztatta.

Helyi politológusok szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Livninek sikerül dűlőre jutnia a Kadima jelenlegi partnereivel. Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnökként mindaddig hivatalban marad, amíg a parlament jóvá nem hagyja az új kormányt.

Cipi Livni az izraeli-palesztin békefolyamat elkötelezett híve. Száeb Erekat palesztin főtárgyaló reményét fejezte ki, hogy Livni győzelme után komoly tárgyalások kezdődnek minden kérdésről, és szoros együttműködés alakul ki az izraeli és a palesztin fél között.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom szerint Livni hatalomra kerülésével folytatódna "a palesztin nép elleni agresszió és a politikai elnyomás", ezért a palesztinok - jogaik védelmében - továbbra sem mondhatnak le az ellenállás stratégiájáról.