A szociáldemokraták győztek a parlamenti választásokon Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt nyerte meg a vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokat - derült ki a szlovén országos választási bizottság által közölt adatokból. A választási részvétel 62 százalékos volt, Janez Jansa, az eddig hatalmon lévő jobbközép kormány miniszterelnöke elismerte a vereséget.
Vágólapra másolva!

A szlovén országos választási bizottság által közölt, még nem végleges hivatalos eredmény szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt, azaz az SD a szavazatok 30,5 százalékával végzett az élen, amivel 29 mandátumot szerzett. Az eddig kormányzó jobbközép Szlovén Demokrata Párt, az SDS 29 százalékot ért el, ami 28 mandátumot jelent - közölte az országos választási bizottság internetes honlapján.

A leadott szavazatok bő 97 százalékát összesítették, a maradék kicsivel több mint két százaléknyi voks külföldről érkezik be. Ezek összesítése után, október 1-jén közlik a hivatalos végeredményt.

A 90 fős törvényhozásban 88 hely betöltéséről döntöttek a választók; egy-egy képviselőt a magyar és az olasz nemzeti kisebbség delegálhat. A választási részvétel 62 százalékos volt, valamivel magasabb, mint legutóbb, négy évvel ezelőtt.

Janez Jansa, az eddig hatalmon lévő jobbközép kormány miniszterelnöke elismerte a választási vereséget, és gratulált ellenfeleinek a győzelemhez. Az új kormányfő a 44 éves Borut Pahor SD-elnök lehet.

Jelen állás szerint a szociáldemokraták és a velük szövetséges két balközép párt, a Zares (amely a szavazatok 9 százalékát kapta) és a Szlovénia Liberális Demokráciája, az 5 százalékot szerzett LDS együttesen 43 mandátumot szerzett, tízzel többet, mint a jobboldali pártok.

A három baloldali párt csak a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja, a DeSUS támogatásával alakíthat a parlamenti többség támogatását bíró kormányt. A párt, amelynek valószínűleg hét képviselője lesz a törvényhozásban, az előző parlamenti ciklusban az SDS koalíciós partnere volt, de ezúttal várhatóan a baloldallal lép szövetségre. Karel Erjavec pártelnök már bejelentette, hogy tárgyalni kívánnak a baloldallal a kormányalakításról.

Az első értékelések szerint Janez Jansa négypárti koalíciós kormánya jelentős vereséget szenvedett: noha az SDS - amely az elért gazdasági növekedéssel és a kormány sikeres Európa-politikájával kampányolt - lényegében megismételte 2004-es eredményét, koalíciós partnerei sok szavazót veszítettek. Az Új Szlovénia-Keresztény Néppárt kiesett a parlamentből, az SDS egy másik szövetségese, a Szlovén Néppárt, az SLS csak 5 százalékot ért el, ami azt jelenti, hogy a következő ciklusban öt képviselője lesz a parlamentben. A nacionalista Szlovén Nemzeti Párt, az SNS, amely a szavazatok 5,5 százalékát gyűjtötte be, valószínűleg öt képviselőt delegálhat.

A hárompárti balközép szövetség - amely a kampányban azzal bírálta a kormánypártokat, hogy azok híveiknek osztogattak felelős pozíciókat, támadást intéztek a sajtószabadság ellen és nem sikerült letörniük a magas inflációt - kizárta az együttműködést az SDS-sel.

Milan Balazic szlovén politológus kiemelte, az új kormány várhatóan erőteljes ellenőrzés alatt fog állni. Az SDS 1992 és 2004 között ellenzéki pártként kemény politikát folytatott, többek között népszavazásokkal nehezítette meg a baloldali kormány életét.