Tízezreket evakuáltak Kínában tájfun miatt

Vágólapra másolva!
A Hagupit nevű tájfun szerda reggel elérte Kína déli partvidékét. A hatóságok több tízezer embert evakuáltak. A tájfun korábban szakadó esőt és áradást okozott Hongkong alacsonyan fekvő területein is.
Vágólapra másolva!

Közel harmincezer embert menekítettek ki szerdán Kína déli partvidékén a Hagupit nevű tájfun miatt. A kínai meteorológiai szolgálat legmagasabb szintű tájfunriasztást adott ki, miután a szélvihar a reggeli órákban a tenger felől partot ért. Az Új Kína hírügynökség szerint a kuangtungi hatóságok több mint ötvenezer hajót rendeltek vissza a kikötőbe.

A térség egyes területein erőteljes esőzés és árvíz is várható. A Hagupit éreztetni fogja hatását Kuanghszi Csuang autonóm területen és Hajnan tartományban. Hajnan központjában, Hajkou-ban egy napra bezárták az iskolákat.

A tájfun az éjszaka folyamán végigsöpört Hongkongon, fákat csavart ki gyökerestül, és árvizet okozott az alacsonyan fekvő területeken, közöttük Lantau szigetén, ahol a város nemzetközi repülőtere található. Hongkongban több tucat ember megsérült, több repülőjáratot töröltek. A városban szerda reggel megkezdte működését a pénzpiac, a vállalatok többsége is működik, de az iskolák zárva maradtak.