Fico felszólította Csákyt, hogy ne bántsa Szlovákiát

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő felszólította Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökét, hogy "ne bántsa Szlovákiát" és "a szlovák-magyar kapcsolatokban se tegyen kárt". A szlovák sajtó szerint Csáky érinthetetlen tabuhoz nyúlt a hétvégén, amikor Tőkés Lászlóval az autonómia intézményéről beszélt.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn újságírók előtt felszólította Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökét, hogy "ne bántsa Szlovákiát" és autonómia-felvetéseivel "a szlovák-magyar kapcsolatokban se tegyen kárt".

Szlovákiában Csákyt többen bírálták, mert a hétvégén Dunaszerdahelyen egy nem hivatalos találkozón Tőkés László püspökkel, az Európai Parlament képviselőjével az autonómia intézményéről is beszélt. Noha Csáky szerint a kérdésről csak elméleti szinten esett szó, a szlovákiai sajtó értelmezése szerint Csáky "érinthetetlen tabuhoz" nyúlt. Az MKP visszautasította ezt a vádat.

Korábban Csáky a Benes-dekrétumok törvénnyel történő megerősítését indítványozó szlovák radikális pártelnököt, Jan Slotát "Szlovákia szégyenének" minősítette, mire Slota "okádéknak" és "rohadt ganénak" nevezte Csákyt. Erre Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette, nem gané az MKP elnöke, viszont gátlástalanul és hazug módon viselkedik.