Bocsánatot kér a Deutsche Telekom az újabb adatlopásért

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kér a Deutsche Telekom távközlési cég elnöke az újabb, Németországban kirobbant adatlopási ügy miatt. A Spiegel neméet hetilap szombati cikke szerint mintegy 17 millió ügyfél adatait lopták el a Deutsche Telekom német távközlési cégtől 2006-ban. A megszerzett információk között vezető politikusok és gazdasági szereplők személyes adatai is szerepeltek.
Vágólapra másolva!

"Nem tehetünk mást, csak bocsánatot kérhetünk" - jelentette ki a Bild am Sonntagban René Obermann, a Deutsche Telekom elnöke az újabb adatlopási botrány miatt. A szombaton, a Spiegel cikke nyomán kirobbant botrány ismét megrázta a Deutsche Telekomot: a német távközlési cég mobilszolgáltató leányvállalatától, a T-Mobile-tól ismeretlen tettesek 17 millió előfizetőre vonatkozó adatokat loptak el. A Spiegel szerint az érintett előfizetők között a politikai, a gazdasági, a társadalmi és a kulturális élet prominens képviselői lehetnek.

A hamburgi hetilap nem említett neveket, de utalt arra, hogy az ismeretlen bűnözők által ellopott adatok között jelenlegi és volt miniszterek, korábbi államfők, valamint más ismert politikusok, egyházi és gazdasági vezetők, továbbá milliárdosok, médiaszemélyiségek címei, személyes adatai, valamint mobiltelefonszámaik is szerepelnek.

A Deutsche Telekom elnöke közölte, hogy a cég külön telefonvonalat hozott létre, amelyen az előfizetők érdeklődhetnek az iránt, hogy szerepelnek-e a kárvallottak listáján. Továbbá felajánlotta, hogy a T-Mobile előfizetői azonnali hatállyal telefonszámot változtathatnak. A Deutsche Telekom mobilszolgáltatója jelenleg mintegy 38 millió előfizetővel rendelkezik, vagyis az előfizetők csaknem felének adatai kerülhettek illetéktelenek kezébe.

Obermann igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hangoztatva, hogy az eltulajdonított személyes adatok között bankszámla-, illetve hitelkártya-számok nem szerepeltek. A Deutsche Telekom nem sokkal a történtek után szerzett tudomást az ügyről, mégpedig egy a tettesek által "megkörnyékezett" partnercég tájékoztatása alapján. Ezt követően azonnal értesítette a hatóságokat, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

A konkrét ügy tetteseivel, az ügy körülményeivel kapcsolatban egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy folyik a nyomozás. Néhány gyanúsítottat állítólag már korábban őrizetbe vettek. A cég szóvivője szerint azért csak több mint két évvel a történtek után tájékoztatták a közvéleményt, hogy az államügyészség munkáját és a nyomozást segítsék.

(Az [origo]-t kiadó Origo Zrt. tulajdonosa a Magyar Telekom.)