Üzletelő szerzetesek ellen tüntettek Görögországban

Vágólapra másolva!
Több száz tüntető gyűlt össze egy észek-görögországi kolostor-köztársaság hegye alatt. A húsz kolostorból álló önálló terület egyik ingatlanügye ellen demonstráltak. A szerzetesek egy értékes állami területhez jutottak hozzá, majd eladták a magánszektornak. A tranzakció a görög kormányak is kínos.
Vágólapra másolva!

Több százan tüntettek vasárnap Görögország északkeleti részén az állam és az Áthosz-hegyi ortodox keresztény kolostorköztársaság egyik monostora által megkötött, erősen vitatott ingatlanügylet ellen. A Radikális Baloldali Szövetség (Syriza) felhívására mintegy ötszáz tiltakozó - politikusok, parlamenti képviselők és helyi lakosok - gyűlt össze az Áthosz-hegynél, ahol a kolostorköztársaság elterül.

A húsz kolostort és azok birtokait tartalmazó, 336 négyzetkilométernyi autonóm terület Görögország és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka kondomíniuma. Van saját alkotmánya, kormánya és igazságszolgáltatása, de a nemzetközi jognak mégsem alanya.

A vitatott tranzakció keretében az egyik monostor, Vatopédiu szerzetesei mintegy 8000 hektárnyi erdő fejében az államtól megkapták az olimpiai falu egyik épületét és 800 hektárnyi turisztikai célú területet, majd az épületet eladták a magánszektornak. A 14 parlamenti mandátummal rendelkező Syriza botrányosnak minősítette az ügyletet, és a kormány lemondását követelte. Az ügy miatt egy államminiszter már távozni kényszerült posztjáról. Georgiosz Alogoszkufisz nemzetgazdasági és pénzügyminiszter pedig pénteken bejelentette, hogy érvénytelennek és semmisnek nyilvánítják a monostor és a magánszektor közötti összes szerződést vagy tranzakciót.

Az egy évvel ezelőtti rendkívüli választásokon aratott győzelem óta most éli át legsúlyosabb válságát a konzervatív Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök kormánya, amely népszerűtlen gazdasági reformjaival és miniszteri botrányokkal maga ellen hangolta a közvéleményt.

Egy október elejei felmérés vasárnap nyilvánosságra hozott eredményei szerint a 2004 óta kormányzó jobboldal és az ellenzéki szocialisták fej-fej mellett haladnak: a konzervatív Új Demokráciát támogatja a szavazók 29,3 százaléka, míg a Pánhellén Szocialista Mozgalomra (PASZOK) 29,4 százalék voksolna. Hosszú évek óta először a szocialisták már szeptemberben átvették a vezetést a népszerűségi listán.

Görögországban 2011-ben esedékes a következő parlamenti választás, de egyre erősebbek azok a spekulációk, amelyek szerint a jobboldal ismét az előre hozott választások mellett dönt.