Még 11 ezer kínai gyereket ápolnak a mérgezett tejpor miatt

Vágólapra másolva!
Még mindig közel 11 ezer melaminnal fertőzött gyereket ápolnak a kínai kórházak, többnyire vesepanaszokkal. Eddig négy kisgyerek halt bele a fertőzésbe. Szerencsére két hete nincsenek új áldozatok, bár nyolc gyerek állapota továbbra is súlyos.
Vágólapra másolva!

Közel 10 700 csecsemőt és gyermeket ápolnak továbbra is kórházban Kínában, akik a melamin nevű vegyi anyaggal mérgezett tejből és tejkészítményekből fogyasztottak - közölte az egészségügyi minisztérium.

A szeptember 21-i adatok szerint még 12 892 gyermek volt kórházban vesepanaszokkal a mérgezett tejpor miatt, amelynek azóta nem volt újabb halálos áldozata, így összesen négy gyermek halt meg - áll a tárca internetes honlapján közzétett közleményben.

A szerdán kórházban ápolt 10 666 gyermek közül nyolcnak változatlanul súlyos az állapota. A tárca szerint a botrány kirobbanása óta 36 144 megvizsgált gyermek hagyta el egészségesen a kórházakat.

A minisztérium nem közölte, hogy egészen pontosan hányan betegedtek meg a mérgezett tejportól, de a helyi média által közölt adatok összesítése alapján a számuk megközelítheti a 94 ezret.

Eddig huszonhét ember ellen emeltek vádat Kínában, mert érintettek a melaminnal szennyezett tejpor miatt kirobbant botrányban. Mindnyájan a Sanlu Group tejipari társaság elleni vizsgálatban buktak le, a vállalat szeptember 11-én beismerte, hogy tejpora mérgező anyagot tartalmazott.

A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer. A tejporhoz azért adagolták, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. Úgy tűnik, hogy a tejbegyűjtő központok állnak az ügyletek középpontjában, ezért országszerte alapos vizsgálatoknak vetik alá ezeket a helyeket.

Szerdán derült ki, hogy a nem fertőző, de melamint tartalmazó cukorkák mellett, melamint tartalmazó mogyorót is találtak Magyarországon. A megengedettnél csaknem nyolcszor több melamint tartalmazó mogyorót egy balmazújvárosi cég telephelyén fedezték fel még szeptember végén. A hatóságok zárolták a termékeket, és uniós gyorsriasztást tettek közzé.