A lengyelek után Dél-Korea is kivonul Irakból

Vágólapra másolva!
Dél-Korea december végére teljesen kivonja csapatait Irakból - közölte a távol-keleti ország védelmi minisztériuma. Az ország korábban az Irakban harcoló nemzetközi erők harmadik legnagyobb kontingensét adta, most azonban a közvélemény nyomására fokozatosan befejezi a közel-keleti missziót. Egy nappal a bejelentés előtt az utolsó lengyel katona is hazatért Irakból.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea decemberre az utolsó katonáit is kivonja Irakból - jelentette be szerdán a szöuli védelmi minisztérium. A tárca szóvivője közölte: eddigi terveiknek megfelelően december elején át kívánják adni feladataikat az amerikai katonáknak, majd megkezdik és december huszadikáig befejezik a csapatkivonást. Irakban csak néhány dél-koreai összekötőtiszt marad.

A bejelentést megelőzően a koreai sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint Szöul esetleg meghosszabbíthatja az arab országba vezényelt katonai kontingensének felhatalmazását. Ez gesztus lett volna Dél-Korea egyik legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok irányába, amely az iraki biztonsági helyzet javulásának fényében felülvizsgálja ott állomásozó csapatai létszámát. A koreai kormányzat mostani bejelentése azonban eloszlatta ezeket a feltételezéseket.

Az ázsiai ország 2004-ben 3.600 katonát vezényelt Irakba, ahol az amerikai és a brit után ez volt a harmadik legnagyobb külföldi katonai kontingens. A dél-koreai közvélemény ellenezte a küldetést, ezért Szöul fokozatosan kivonta csapatait az arab országból, ahol ma már hatszáznál is kevesebb dél-koreai katona állomásozik a viszonylag biztonságos, kurdok lakta északi Erbíl tartományban.

A lengyelek is hazamentek

Közben kedden az utolsó lengyel katonák is hazatértek Irakból, így Lengyelország is befejezte katonai szerepvállalását az arab országban. A kint szolgáló utolsó, mintegy 100 katonát szállító repülőgép Szczecin repülőterén szállt le kedden.

Lengyelország katonai részvétele Irakban szintén kezdettől fogva népszerűtlen volt a lengyel közvélemény körében. Lengyelország 2003-ban, Irak megszállásának évében 2600 katonát küldött az arab országba, majd számuk fokozatosan 900-ra apadt. Az elmúlt öt évben összesen 15 ezer lengyel katona járta meg Irakot, és a lengyel hadsereg 22 katonája vesztette életét, 70 pedig megsebesült. Az általuk irányított síita többségű Diváníja ellenőrzését júliusban az iraki biztonsági erők vették át.

Az utóbbi időben tendenciává vált, hogy az amerikai erők egyre több területet adnak át az irakiaknak; szerdán a síiták lakta Vászit tartomány biztonsági ellenőrzését vették át az iraki kormányerők. A Bagdadtól 175 kilométerre délre fekvő Vászit az arab ország 18 tartománya közül a 13., amely visszakerült a helyi hatóságok ellenőrzése alá.