90-en haltak meg az összeomlott iskolában Haitin

Vágólapra másolva!
90 fölé emelkedett az összeomlott iskola romjai alatt megtalált halottak száma Haitin. Az iskola épülete pénteken, tanítási időben omlott össze, összesen 700 gyerek járt ide. A mentést ENSZ-katonák is segítik.
Vágólapra másolva!

Még pénteken omlott össze egy iskolaépület a haiti főváros, Port-au-Prince egy külső negyedében. Az első hírek ötven áldozatról szóltak, de vasárnapra 92-re emelkedett a halottak száma. Szombaton őrizetbe vették az iskola tulajdonosát, egy protestáns lelkészt. Az őrizetbe vett tulajdonos azt vallotta, hogy az iskola megépítésekor nem fordult mérnökökhöz, mert ő maga is jártas az építkezés területén.

A baleset tanítási időben, délelőtt tíz órakor történt. A háromszintes egyházi iskolának először a második szintje omlott le, majd az egész épület. A lehulló faldarabok szomszédos épületeket is megrongáltak, és a rendőrség szóvivője szerint a szomszédos házak lakói is az áldozatok között vannak. A mentőegységek azonnal a helyszínre siettek. A rendőrökön kívül ott állomásozó ENSZ-békefenntartó katonák is segítenek a mentésben, túlélők keresésében a törmelékek között. Számos gyerek valószínűleg a romok alatt rekedt.

Egy rendőr becslése szerint mintegy 200 diák lehetett az egyébként mintegy 700 óvodás és iskolás nevelésére szolgáló épületben, de hivatalos adat nincs arról, hányan voltak benn a szerencsétlenség bekövetkeztekor. A mentést végzők szerint emiatt még nem is végeleges a halálos áldozatok száma.

René Preval, a szigetország elnöke szombaton szinte egész nap a szerencsétlenség helyszínén tartózkodott. Véleménye szerint még hozzá nem értő számára is világos, hogy az épület szerkezetének állaga igen gyatra volt.