Pusztító viharokkal érkezett meg a tél Európába

Vágólapra másolva!
Hó-és szélviharok pusztítottak a hétvégén Európa több országában. A romániai Bucegi hegységben nyoma veszett két turistának, Torinóban egy diák életét vesztette, mikor összeomlott iskolájának tetőszerkezete, Ausztriában lezúdult az idei szezon első lavinája, Görögországban pedig megbénult a hajóforgalom.
Vágólapra másolva!

Hóviharokkal, hófúvásokkal, szélviharokkal érkezett meg a tél a hétvégén Európába. Szombatra virradóra erős havazás és heves szélrohamok kezdődtek Ausztriában. Vorarlbergben több mint fél méternyi hó hullott ezután, de más vidékeken is bőven havazott. Stájerországban a hótakaró vastagsága vasárnap délutánra elérte a 25 centimétert. Az átfúvások emelte hótorlaszok miatt számos hegyi utat lezártak, máshol kötelezővé tették a hólánc használatát. Számtalanszor riasztották a tűzoltókat, hogy eltávolítsák a kidöntött fákat az utakról. Hárman vesztették életüket közúti balesetben, sokan megsérültek, közülük többen súlyos állapotban kerültek kórházba.

Salzburg tartományban lezúdult az első lavina az idei téli szezonban. A Kaprun közelében elszabadult görgeteg magával sodort egy 24 éves síelőt, a mentőknek azonban még időben sikerült kihozniuk őt a hótömeg alól. A vorarlbergi, tiroli és salzburgi hegyekben hármas fokozatúra emelték a lavinaveszélyt. A kidőlt fák jó néhány vezetéket megrongáltak Tirolban, emiatt több körzetben megszűnt az áramszolgáltatás.

Két turista eltűnt Romániában

Vasárnapra virradóra erős hófúvások és viharos erejű széllökések voltak a romániai Bucegi hegységben is. A Caraiman völgyében a közeli Busteni és Sinaia városok hegyi mentői több mint huszonnégy órája próbálnak a nyomára bukkanni annak a két turistának, aki szombaton ment fel a hegyre, de egyelőre semmi hír róluk. A mentők szerint nincs sok esély arra, hogy élve találják meg az eltűnt fiatal fiút és lányt, mivel reggelre abban a körzetben mínusz húsz Celsius fokra süllyedt a hőmérséklet, a szél sebessége pedig elérte az óránként 140 kilométert.

Vasárnap Románia huszonhat megyéjében volt érvényben a sárga jelzésű riasztási fokozat. Különösen a hegyvidékeken lett vastag a hótakaró, az utakon a hófúvások miatt akadozott a forgalom. A hirtelen beköszöntött tél elsősorban Brassó, Hargita és Beszterce-Naszód megyében éreztette hatását, de Kolozs és Gorj megyében is voltak fennakadások a közúti forgalomban. Vasárnap délre azonban számos helyen javult a közlekedési helyzet. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban viszonylagos melegedés várható Romániában.

Torinóban beomlott egy gimnázium teteje, egy diák meghalt

Németországban szombatra virradóra a hőmérséklet szinte az egész országban jóval fagypont alá süllyedt, és délelőttre is alig emelkedett 0 Celsius fok fölé. Az autópályák, de a városi utcák is jegessé, síkossá váltak, és számos közlekedési baleset történt, ezekben ketten meghaltak. Az ítéletidő elsősorban Düsseldorfban és Frankfurtban a légi közlekedést is korlátozta, szombat reggelig több járatot is töröltek. Az ország középső részén a hatalmas szél háztetőket szakított le, s jelentős anyagi károkat okozott.

Az észak-olaszországi Torinóban beomlott egy gimnázium tetőszerkezete: egy diák meghalt és mintegy húszan megsérültek. A tűzoltóság szerint a tragédiát az erős széllökések okozták. Szardínián életét vesztette egy fiatal nő, akit a szélvihar lesodort robogójáról - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Az óránként 100 kilométeres sebességet elérő széllökések leginkább Szicíliában, Calabriában és Szardínián pusztítottak: háztetőket téptek le és fákat csavartak ki. Az ítéletidő komoly fennakadásokat okozott a légi közlekedésben és a hajózásban is.

Görögországban megbénult a hajóforgalom

Görögországban a szélvihar az egész tengeri hajóforgalmat megbénította. Az Égei- és a Jón-tengeren helyenként óránként 100 kilométeres széllökések korbácsolták fel a tengert. A parti őrség szombat estig a kikötőkbe parancsolta a hajókat, így átmenetileg több szigettel is megszűnt a tengeri összeköttetés.

Szombaton a sűrű havazás és a széllökések számos utat járhatatlanná tettek a cseh-lengyel határon elterülő Krkonose, illetve a cseh-német határon fekvő Krusné Hory hegységekben. A rendőrség felhívta az autósok figyelmét arra, hogy ezen hegyvidéki utak többsége jelenleg csak hóláncokkal járható.

Magyar autósokat is érintő újdonság, hogy a Prága-Brünn autópálya (D1) egyes szakaszain november 1-jétől március 30-ig kötelező a téli gumik használata. Az új előírást a mostani hétvégén kezdték el ellenőrizni a rendőrök. Be nem tartásáért több ezer koronás büntetés szabható ki, és rossz közlekedési viszonyok esetén a nyári gumikkal felszerelt autót egyszerűen kitilthatják az autópályáról.

A szlovákiai hegyvidékeken péntek óta sok helyen erősen havazik, és az autóközlekedés nagyon nehézkes. A személykocsik közlekedése sehol sincs korlátozva, de a közép-szlovákiai Besztercebányát és Túrócszentmártont összekötő dóvali hágón keresztül péntek este óta tilos a tíz méternél hosszabb teherkocsik közlekedése. A kisebb teherautókat is csak hóláncokkal felszerelve engedik át a hágón. Szombaton délután megenyhült az idő, és a forgalomkorlátozást feloldották.

Moszkvában melegrekord

Moszkvában vasárnap reggel melegrekordot mértek: a hőmérő több mint plusz 10 Celsius-fokot mutatott, a légnyomás pedig az időjárási mérések kezdete óta nem volt még ilyen alacsony ezen a novemberi napon.

Szombaton a késő délutáni órákban meglehetősen vastag hótakaró fedte be a várost, majd éjszaka szélvihar tört ki, amely fákat és reklámtáblákat csavart ki, több építési állványzatot ledöntött. Vasárnap azonban - néhány napon belül harmadszor az előző délutáni-esti havazások után - a hirtelen megemelkedett hőmérséklettől mintegy eltűnt a hótakaró. A meteorológusok szerint azonban vasárnap estére újra nulla fok körüli hőmérséklet várható.