Erdogan megsértődött Davosban

Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök csütörtökön mérgében kirohant a davosi Világgazdaság Fórum keretében a Gázai övezetről tartott vitáról, a rendezők szemére vetve, hogy nem hagyták szóhoz jutni Simon Peresz izraeli elnök hosszú felszólalása után.
Vágólapra másolva!

Nem hiszem, hogy visszatérek Davosba - mondta Erdogan, miután elhagyta az emelvényt, amelyen többek között ott volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Amr Musza, az Arab Liga főtitkára is.

A török kormányfő Simon Peresz hosszú, lángoló hangú, a gázai offenzíva mellett érvelő védőbeszédére akart reagálni, de a vitát vezető újságíró határozottan félbeszakította, jelezvén, hogy a vita véget ért.

A vita békésen zajlott, amíg Simon Peresz emelt hangon a Hamászt nem kezdte okolni a palesztin polgári áldozatok miatt. Az izraeli elnök védelmébe vette az 1300 halálos áldozatot követelő gázai offenzívát, és azzal vádolta meg a palesztin iszlamista szervezetet, hogy az Izrael elleni rakétatámadásokkal provokálta ki a hadműveletet.

Hangját felemelve tagadta, hogy Izrael nem engedte volna be a Gázai övezetbe a humanitárius segélyeket, mondván, hogy "saját maga ellenőrizte a szükséges cikkek listáját". Azt is tagadta, hogy Izraelnek érdekében állna a háború.

Erdogan közölte Peresszel: "Úgy vélem, kissé bűnösnek érezheti magát, ezért beszélt emelt hangon. Maguk embereket gyilkolnak meg" - mondta. Peresz erre ujjával Erdoganra mutatva azt vágta a török kormányfőhöz: Maguk is ezt tennék, ha rakéták hullanának Isztambulra.

A török miniszterelnök környezetéből később közölték az Anadolu Ajansi hírügynökséggel: Peresz és Erdogan telefonon megbeszélte a történteket, és az izraeli elnök bocsánatot kért a török kormányfőtől.