Szándékosságot sejt autóbalesete mögött a zimbabwei miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Szándékos merényletet sejt pénteki autóbalesete mögött a zimbabwei miniszterelnök, aki szombaton elhagyta a kórházat, és Botswanába távozott. Morgan Tsvangirai kocsiját pénteken egy teherautó tarolta le a főváros közelében, a balesetben a kormányfő felesége meghalt. Tsvangirai pártja, amely idén februárban sikeres hatalommegosztási alkut kötött Robert Mugabe elnökkel, korábban nem beszélt merényletről.
Vágólapra másolva!

Szándékosan okozhatott balesetet a zimbabwei miniszterelnök autójával ütköző teherautó pénteken - nyilatkozta Morgan Tsvangirai kormányfő pártja a CNN amerikai hírtelevíziónak. A Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) szerint a súlyosan megsérült miniszterelnök azt gyanítja, hogy a kamion vezetője szánt szándékkal hajtott neki a terepjárójának. A párt tagjai mellett egy egykori amerikai diplomata is úgy nyilatkozott, hogy a baleset felveti a szándékosság gyanúját.

A pénteki közúti balesetet - amelyben Morgan Tsvangirai felesége, Susan életét vesztette - egy teherautó okozta, amely összeütközött a kormányfő városi terepjárójával. A miniszterelnök a főváros Hararéhoz közel fekvő vidéki házába tartott, ahol szombaton pártgyűlést akartak tartani, amikor az ütközés történt. Az ütközés után a kormányfő kocsia többször megpördült a tengelye körül, Tsvangirai komoly fejsérülést szenvedett.

Az amerikai nagykövetség szombaton azt közölte, hogy a teherautó az Egyesült Államok által adományozott AIDS-gyógyszereket szállított, a sofőr pedig egyik zimbabwei szállítójuk volt.

Morgan Tsvangirai, a zimbabwei kormány nemrég hatalomra került elnöke szombaton hagyta el a kórházat. A miniszterelnököt a CNN információi szerint a botswanai Gaborone egyik kórházába viszik további gyógykezelésre. "Súlyosan megsérült, és kezelést fog kapni" - idéztek egy botswanai kormányzati forrást. Tsvanirai várhatóan szerdán tér vissza Zimbabwébe, hogy részt vegyen felesége temetési szertartásán.

A zimbabwei miniszterelnök testőreinek, valamint pártja, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetőinek kíséretében távozott a kórházból - az állami televízió képsorai szerint bekötözött fejjel, kissé feldagadt arccal, nyakmerevítőben, de - láthatóan stabil állapotban. A járókelők megtapsolták őt, mielőtt elhajtott hivatali gépkocsijával.

Bár Tsvangirai régebben számos merényletkísérlet célpontja volt, pártja először nem kívánt találgatásokba bonyolódni arról, hogy a baleset mögött esetleg bűncselekmény állhat, ellenben független vizsgálatot szorgalmazott.

A miniszterelnök pártja, az MDC a tavaly tavaszi, gyakorlatilag patthelyzetet eredményező választások után csak idén februárban érte el, hogy Robert Mugabe elnök megossza vele a hatalmat, és bekerülhessen a nemzeti egységkormányba.

Az új vezetésre súlyos problémák megoldása vár. Zimbabwe gazdasága összeomlott, az infláció csillagászati mértékű, az országban tavaly ősz óta kolerajárvány dúl, amelyben 88 ezer ember megbetegedett, négyezer meghalt. A nagy nehézségek árán összehozott egységkormány sem stabil, ami tovább növeli a gondokat. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank a jövő héten méri fel az ország gazdasági helyzetét.