Vágólapra másolva!
Elraboltak öt segélymunkást a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Darfúrban. Az afrikai ország kormánya március elején kiutasított 13 nemzetközi segélyszervezetet, miután a szudáni elnök ellen vádat emelt a Nemzetközi Büntetőbíróság.
Vágólapra másolva!

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet illetékesei közölték csütörtökön, hogy előző nap az MSF belga szekciójának három külföldi - egy francia, egy kanadai, egy olasz - és két helyi dolgozóját rabolták el Darfúr tartományban. Az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó erejének (MINUAD) szóvivője szerint fegyveresek csoportja hatolt be szerda este a belga MSF Szaraf Umra-i irodájába. Ez az első eset, hogy nemzetközi segélyszervezet munkatársait rabolták el Darfúrban -tette hozzá.

Szudáni kormányzati források közlése szerint az emberrablók már jelentkeztek, és túszaikért váltságdíjat követelnek. "Az emberrablók pénzt követelnek, és nem akarják, hogy erőszakba torkolljon az eset" - jelentette ki Oszman Kebir észak-dárfúri kormányzó. Közlése szerint a tárgyalások jól haladnak, s lehet, hogy a túszok rövidesen kiszabadulnak a fogságból.

A szudáni kormány márciusban rendelte el 13 nemzetközi segélyszervezet - köztük az MSF - kiutasítását az országból. A döntést az után jelentették be, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vádat emelt Omar al-Basir szudáni elnök ellen a Darfúr tartományban történt bűncselekmények miatt.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 300 ezer ember vesztette életét és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a régióban dúló konfliktus miatt. Nemzetközi szervezetek már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy Darfúrban a szudáni kormány által támogatott milíciák civilek ellen követnek el támadásokat.