Vágólapra másolva!
Egy mecset bejáratánál robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a pakisztáni fővárostól délre. Az áldozatok számáról eltérő jelentések érkeznek, legkevesebb 17 síita hívő halt meg a támadásban. A merénylet még jobban kiélezheti a szunnita-síita szembenállást Pakisztánban.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap a Pakisztán középső részén fekvő Csakvál síita mecsetjénél. A merényletnek kórházi források szerint 17 áldozata volt, de a pakisztáni rendőrség szóvivője szerint az áldozatok száma 20 és 35 között van. "Tizenhét holttestet szállítottak be hozzánk. Mintegy ötvenen megsérültek, nyolc ember állapota súlyos" - mondta a járási kórház egyik orvosa.

A tartományi igazságügyi miniszter, Rana Szanaullah is legalább 20-ra becsülte a halottak, 100-ra a sebesültek számát - írja az AFP. "Két helikoptert is küldtünk, hogy más városok kórházaiba is szállíthassák a sérülteket." - mondta a miniszter.

Az öngyilkos merénylő a mecset ajtaja előtt hozta működésbe a testére erősített pokolgépet az Iszlámábádtól 60 kilométerre délre fekvő Csakválban - mondta el Csaudri Zulfikar körzeti rendőrtiszt. A pandzsábi tartomány városának mecsetjében legalább 1200 ember tartózkodott. A rendőrség szunnita szélsőségeseket gyanúsít a merénylet elkövetésével.

Az AFP szerint a Pakisztán 160 milliós lakosságának mintegy ötödét kitevő síiták hagyományosan békésen éltek együtt a többségi szunnitákkal. A nyolcvanas évek végén kitört felekezeti harcok azonban már több mint 4000 halottat követeltek.