Kilencszáz euróra büntették a viasz-Hitlert lefejező férfit

Vágólapra másolva!
Mintegy 250 ezer forintnak megfelelő pénzbírságra ítélték azt a berlini exrendőrt, aki tavaly júliusban fogadásból, de személyes véleményének hangot adva letépte Adolf Hitler fejét a Madame Tussaud múzeum megnyitóján. Az akció után Hitlert üvegkalitkába ültették, arcát a korábbinál is ellenszenvesebbre maszkírozták.
Vágólapra másolva!

Kilencszáz euró (kb. 251 000 forint) pénzbírságra ítélték azt a berlini férfit, aki tavaly júliusban nem sokkal a berlini Madame Tussaud múzeum megnyitása után megtámadta Adolf Hitler viaszfiguráját, és letépte a fejét. A 42 éves férfit testi sértés miatt ítélték pénzbüntetésre - írja a Tagesspiegel című berlini napilap.

A korábban rendőrként dolgozó, jelenleg munkanélküli Frank L. a bíróságnak azt mondta, a Madame Tussaud nyereséghajhász szemlélete ellen akart tiltakozni. Szerinte ugyanis tarthatatlan, hogy energikus, démoni Hitler-alakot állítanak ki a náci terror egykori központjának számító Berlinben.

A perben rongálással és testi sértéssel indítottak eljárást a férfi ellen, aki 6325 eurós (kb. 1 700 000 forint) kárt okozott tettével. Eredetileg 1800 eurós (kb. 503 ezer forint) büntetést akartak kiszabni rá, de mivel ellenvetéssel élt, per lett az ügyből.

Tavaly július 5-én Frank L. volt a frissen megnyílt múzeum második látogatója. Miután belépett a múzeumba, azonnal a Hitler-figurához ment, és leszakította a fejét, majd az egyik őrrel dulakodni kezdett, aki a kezén megsérült. Nem sokkal később Frank L.-t rendőrök vezették el a helyszínről, a lefejezett Hitlert pedig a raktárba tették. A férfi később azt mondta, egy kocsmai fogadás inspirálta tettét.

Az akció után hónapokig heves viták folytak a viaszbábu sorsáról, a kiállítók végül úgy döntöttek, hogy egy üvegfal mögött mutatják be az eszelős tekintetűre, borzolt hajúra átalakított, 200 000 euróba (kb. 56 millió forint) kerülő Hitlert.