Két új magyar név merült fel Bolíviában

Vágólapra másolva!
Két újabb magyart hoztak összefüggésbe Bolíviában az államfő ellen tervezett állítólagos merényletet előkészítő csoporttal. Előkerült ugyanis két magyar és egy szlovák állampolgár útlevelének másolata, akik ugyanabban a szállodában laktak, ahol április 16-án bolíviai kommandósok lelőtték az összeesküvéssel gyanúsított csoport három tagját. Az egyik most előkerült férfi magyarázhatja azt is, hogyan került a csoportba egy ír. A bolíviai kormány állítólag február óta tudott Rózsa-Floresék tevékenységéről.
Vágólapra másolva!

Két újabb magyar név merült fel a bolíviai rendőrség szerint az Evo Morales államfő meggyilkolására szőtt állítólagos összeesküvésben. A Las Américas szálloda, ahol a csoport vezetésével gyanúsított Rózsa-Flores Eduardót és két feltételezett társát áprilisban a bolíviai kommandósok agyonlőtték, pénteken bemutatott három útlevél-fénymásolatot, és közölte, hogy az állítólagos terroristacsoport előtt két másik magyar és egy szlovák állampolgár is megfordult a szállodában.

A sepsiszentgyörgyi születésű, magyar állampolgárságú, 32 éves Révész Tibor, a debreceni születésű, szintén 32 éves Tamás Lajos és a pozsonyi születésű, 30 éves Ivan Pistovcak 2008. december 10-től 2009. január 9-éig lakott a hotelban. A három férfi szállásköltségét a szálloda szerint ugyanaz a bolíviai Luis Hurtado fizette, aki Rózsa-Flores Eduardo csoportjának több tízezer dolláros számláit is állta a Las Américas hotelban. Hurtado a Cotas Santa Cruz-i telefontársaság felügyelőbizottságának tagja.

Valószínűleg a 32 éves Révész lehetett a kapcsolat Rózsa-Flores és az áprilisban szintén lelőtt ír Michael Dwyer között. Az ír ugyanis magyar társával együtt a Shell Corrib projektjén dolgozott. Mindketten az Integrated Risk Management Servicesnél (IRMS) voltak állományban, amely jelenleg az olajipari vállalat Mayóban zajló munkálatainak biztonsági felügyeletét látja el - írta a Sunday Times.

Révész a Székely Gárda nevű erdélyi félkatonai szervezet alapítója és parancsnoka. Egy internetes oldalon olvasható egy felhívás, amiből az derül ki, hogy embereket toborzott a bolíviai akcióhoz. "Egy ismerősünk úgy döntött hogy aktívan is részt kíván venni szülőföldjének, Santa Cruz dela Sierra védelmében/felszabadításában/ki hogy nevezi. Aki úgy érzi hogy -úgy szakmailag, mint fizikailag- felkészült a segítségnyújtásra az küldjön egy szakmai önéletrajzot" - olvasható a Révész neve alatt megjelent kiáltványban.

Révész honlapja jelenleg nem üzemel, az internetes keresőben tárolt változat azonban beszámol a székely légió fegyveres gyakorlatairól. A légió tagja volt Rózsa-Flores is.

A bolíviai kormány február óta tudott Rózsa-Floresékról

A bolíviai képviselőház vizsgálóbizottságának tagjai pénteken azt mondták, hogy a bolíviai kormány február óta ismerte a Rózsa-Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport tevékenységének minden részletét.

A La Prensa című bolíviai napilap beszámolója szerint két ellenzéki képviselő csütörtökön beszélt arról, hogy információk szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok a csoportba januárban beszivárgott ügynökük, Ignacio Villa Vargas révén mindenről tudtak, és jelentésüket február 2-án kapta meg a kormány. Február 2. és április 16. között Rózsa-Floresék minden lépését követték a La Pazból átirányított titkosügynökök.

A képviselők azt gyanítják, hogy Vargason, az ügyészség koronatanúján kívül a csoport még két tagja, Mario Tadic és Alcides Mendoza is a szakszolgálatok informátora volt. Mendozát április 28-án vették őrizetbe, és azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy a csoport fegyverszállítója volt Juan Carlos Gueber Brunóval együtt.

A La Razón című bolíviai napilapnak Marisol Abán, az ellenzéki MNR párt képviselője azt mondta, hogy meghallgatták Mendozát és Guebert, és egybehangzóan azt állították, hogy nem hallották Rózsa-Florest terrorista cselekedetekről beszélni. Rózsa-Flores "olyasmiről beszélt, hogy megszervezik Santa Cruz védelmét, de terrorizmusról szó sem esett" - mondta Abán szerint Mendoza.

Az ellenzék központjának tekintett Santa Cruz megye prefektúrája és ellenzéki csoportok csütörtökön felszólították a főügyészséget, hogy jelöljön ki másik ügyészt Marcelo Sosa helyett. Ezt azzal indokolták, hogy Sosa nyolc másik ügyben is illetékes, köztük egy 2005-re visszanyúló bűnügyben. Wálter Guiteras szenátor felrótta azt is, hogy szerinte Sosa részrehajló a kormány javára. Mario Uribe főügyész azonban megvédte beosztottját.

La Pazban helyi idő szerint pénteken 15 órakor tartja az első előzetes meghallgatást Álvaro Melgarejo bíró, aki előtt Villa, Mendoza és Gueber tesz tanúvallomást, majd az ügyészség bemutatja a Rózsa-Floresék számítógépein talált információkat, fényképeket és az április 16-i kommandós akcióban lefoglalt egyéb dokumentumokat. Rigoberto Paredes, Tóásó Előd ügyvédje megerősítette, hogy jelen lesz a meghallgatáson, de követelni fogja, hogy a bíró először a területi illetékesség kérdéséről döntsön. Múlt héten csütörtökön előterjesztett beadványában azt követeli Paredes, hogy Tóásót ne La Pazban, hanem őrizetbe vételének helyszínén, Santa Cruzban állítsák bíróság elé.

Az El Deber cikke szerint Paredes figyelmeztetett, hogy nemzetközi intézményekhez fordul, ha a bíró elutasítja a beadványt. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy védence magyar állampolgár, és szerinte Magyarország mint az Európai Unió tagja nyomást gyakorolhat az unión keresztül is.