Új törvénnyel csap le a dohánygyárakra Obama

Vágólapra másolva!
Évtizedes huzavona után szerdán elfogadták az új amerikai dohányzásellenes törvényt. A jogszabály a dohánygyárakra egy olyan szuperhatóságot szabadít, amely a jövőben a reklámozásba, a gyártásba és a cigaretták összetételébe is beleszólhat. Az épp leszokni próbáló Obama nagy sikernek értékelte a törvényt, amelyet elődje, George Bush még megvétózott volna.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök hétfőn aláírta a mérföldkőnek számító új dohányzásellenes törvényt. A jogszabály példátlan jogokkal hatalmazza fel az USA szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletét (FDA) a dohánytermékek reklámozásának és előállításának szabályozásában.

A törvény több mint egy évtizedes kongresszusi küzdelem után került az elnök asztalára, hogy Obama aláírásával életbe lépjen. "Ez a törvény amerikai életeket fog megmenteni" - jelentette ki az aláírási ceremónián Obama.

A családi dohányzásmegelőzési és dohányfelügyeleti törvény felhatalmazza az FDA-t, hogy csökkentse a dohánytermékek nikotin- és károsanyag-tartalmát, betiltsa az édesített cigarettákat, valamint az olyan félrevezető jelöléseket, mint például "alacsony kátránytartalmú" (low tar) és "könnyű" (light). Kötelező lesz nagyméretű figyelmeztető feliratok elhelyezése a termékek csomagolásán.

Az új törvény nem engedi az FDA-nak a dohányáruk betiltását, de a termékek tartalmának szabályozása mellett korlátozhatja a reklámkampányokat, főleg azokat, amelyek a gyerekeket célozzák. Tilos lesz dohányáruk reklámozása például az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében, ezen kívül a dohányipari cégek egyáltalán nem szponzorálhatnak majd sport- és szórakoztató jellegű rendezvényeket.

Obama az aláírási ceremónián arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban több mint 8 millió ember szenved valamilyen, dohányzás okozta súlyos betegségben. Azt mondta, hogy a dohányosok csaknem 90 százaléka 18 éves kora előtt kezd el cigarettázni, és ennek egyik oka a gyártók agresszív reklámkampányaiban rejlik.

Az előző elnök, George W. Bush ellenezte a dohányzásellenes törvényt, és kilátásba helyezte, hogy megvétózza, ha a kongresszus elfogadná. A dohánytermelés az amerikai ipar egyik alapágazata. A fő dohánytermelő államok, közöttük Észak-Karolina szerint a dohányzás megelőzése, illetve az arról való leszoktatás helyett inkább olyan alternatívákat kellene a fogyasztók számára felajánlani, mint a füstmentes dohány.