Vágólapra másolva!
Elnökének elűzése miatt felfüggesztette Honduras tagságát az Amerikai Államok Szervezete. A szervezet eddig egyetlen alkalommal zárt ki tagállamot, 1962-ben Kubát.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette Honduras tagságát az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) szombati rendkívüli ülésén Washingtonban, mert a közép-amerikai ország hatóságai a kijelölt határidőn belül nem helyezték vissza hivatalába az államcsínnyel menesztett Manuel Zelaya elnököt. Roberto Micheletti, Honduras kinevezett elnöke korábban közölte, hogy országa kilép a szervezetből, ám az AÁSZ főtitkára érvénytelennek minősítette a nemzetközileg el nem ismert kormány lépését.

A szervezet alapszabálya abban az esetben teszi lehetővé egy tagország kizárását, ha az adott államban felbomlik a demokratikus rend és annak helyreállítása érdekében a diplomáciai erőfeszítések nem járnak eredménnyel. Az amerikai államok integrációs szervezete szerdán 72 órát adott Honduras új vezetésének, hogy helyezze vissza Zelayát hivatalába.

Az AÁSZ eddig egyszer, 1962-ben Kuba esetében élt egy tagállam kizárásának lehetőségével.

Honduras kizárása tovább mélyíti az ország átmeneti kormányának elszigeteltségét. Az ENSZ, az Európai Unió és több közép-amerikai ország elítélte Michelettit és híveit. A Világbank és az Amerika-közi Fejlesztési Bank közölte, hogy befagyasztja az ország hitelforrásait.

A katonaság múlt vasárnap tartóztatta le és küldte Costa Ricába Zelayát, az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körüli vita miatt. Az elűzött elnök bejelentette: vasárnap visszatér hazájába, és követeli, hogy helyezzék őt vissza államfői pozíciójába. José Miguel Insulza, az AÁSZ főtitkára szerint veszélyes lehet Zelaya hazautazása, mert az új hatóságok korábban közölték: azonnal őrizetbe veszik, ha visszatér.