Eddig 16 drogalagutat találtak a mexikói-amerikai határon

Vágólapra másolva!
Az amerikai rendőrség tavaly október óta nem kevesebb mint 16 olyan alagutat fedezett fel a mexikói határon lévő Nogales városnál, amelyet a kábítószercsempészek abból a célból fúrtak, hogy azon át Mexikóból drogot juttassanak az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

Legutóbb egy közelben sétáló helyi lakos figyelt fel a határt jelző kerítés mellett lévő elhagyott raktárépületből hallatszó gyanús kopácsolásra, és rögtön értesítette a rendőrséget. A kiérkező hatósági emberek két férfira bukkantak, akik éppen az amerikai kijáratot építették a határ túlsó oldalán található, ugyancsak Nogales nevű mexikói városban kezdődő alagút végén. A rendőrök két-három hetente felfedeznek hasonló építményeket. Miközben a biztonsági intézkedéseket egyre szigorítják a határon fekvő ikervárosban, amelynek kerítéssel elválasztott üzletei, házai és raktárépületei között alig néhány méteres a távolság, valóságos titkos alagútépítési láz tapasztalható a körzetben.

A két város kulcsfontosságú kábítószer-útvonalon található, amelyen át sok milliárd dollár értékű marihuána, kokain, heroin és más drog jut el az amerikai nagyvárosokba.

Az, hogy alig kilenc hónap alatt 16 alagútra bukkantak a hatóságok, rekord ugyan, de a csempészet hagyománya egészen a múlt század húszas-harmincas éveiig, a szesztilalom koráig nyúlik vissza. Mike Scoli, az amerikai határőrség földalatti járatok felkutatásával foglalkozó tucsoni részlegének szóvivője szerint az alagútépítés üteme azonban új jelenség. "Ez igen nagy kihívás" - mondta Scoli.

Barack Obama amerikai elnök az év elején megígérte, hogy támogatni fogja a mexikói kormányt az egymással is háborúskodó drogkartellek megfékezéséért folytatott küzdelmében. A bűnbandák közötti küzdelemnek január óta mintegy 2500 halálos áldozata volt.