Friss fotóval köszöntötték a szülinapos Fidel Castrót

Vágólapra másolva!
Fidel Castro él és viszonylag jó állapotban van - ennek bizonyítására csütörtökön egy friss fényképet mutattak be Havannában a 83. születésnapját ünneplő korábbi államfőről. Az életét bemutató fotókiállítástól eltekintve Kubában nem ünnepelték nyilvánosan Castrót, aki három éve adta át a hatalmat öccsének.
Vágólapra másolva!

Egy viszonylag friss fotót hoztak nyilvánosságra Fidel Castro korábbi kubai elnökről csütörtökön Havannában, a volt államfő 83. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon. A képen - amelyet fia, Alex Castro szerint nem sokkal a kubai forradalmár életét bemutató fotókiállítás előtt készített - a rövidre nyírt szakállú Castro látszólag jó állapotban van, épp elmélyülten beszél valakihez.

Fidel Castro három évvel ezelőtti betegsége óta nem mutatkozott nyilvánosan, bár a kubai médiában időnként nyilvánosságra hoznak róla fotókat és videofelvételeket, cikket írt a kommunista párt lapjába, illetve betelefonált Hugo Chávez venezuelai államfő Halo presidente című tévéműsorába. Legutóbb olyan fotókat tettek közzé, amelyeken Cristina Kirchner argentin elnökkel, illetve az azóta puccsal eltávolított hondurasi államfővel, Manuel Zelayaval látható.

A kiállítás megnyitóján Ricardo Alarcón, a parlament elnöke beszélt. "Minden kubai ember szerencsésnek érezheti magát, amiért egy ilyen ember kerülhetett ki a kubai nép soraiból" - mondta. A méltató szavak ellenére feltűnő, hogy Kubában a fotókiállításon kívül nem jelentettek be más rendezvényt az országot 47 éven át vezető Castro születésnapja alkalmából. Fidel Castro 2006. július 31-én ruházta át hatalmát öccsére, Raúlra, majd 2008 februárjában közölte, hogy nem kívánja ismét jelöltetni magát az elnöki és a főparancsnoki posztra.