Terrorgyanús ügynökjelöltek a brit hírszerzésnél

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint az al-Kaidával valaha kapcsolatban álló személyek kiképzését kezdte meg a brit belföldi hírszerzés. Az érintetteket elbocsátották, egy ellenzéki képviselő további vizsgálatot követel. A titkosszolgálat szándékosan toborzott muszlimokat, közülük kerültek ki a gyanúba keveredettek.
Vágólapra másolva!

Terrorizmus gyanúja miatt elbocsátottak a brit belföldi hírszerzés (MI5) kötelékéből hat, titkosügynöki kiképzés alatt álló muzulmán férfit - írta szombaton egy londoni lap.

A The Daily Telegraph idézte a terrorellenes parlamenti albizottság elnökét, aki szerint a szóban forgó egyének átvilágításakor "erős kételyek" merültek fel a múltjukkal kapcsolatban. A belügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Patrick Mercer albizottsági elnök közölte, a muzulmán férfiak közül ketten korábban megfordultak olyan kiképzőtáborokban, amelyek az al-Kaida terrorszervezethez kapcsolhatók. Ez a két személy már hetekkel ezelőtt megkezdte a kiképzést az MI5-nál. A többi négynek az életrajzában pedig több hónapos "lyukak" tátongtak, amelyekre nem tudtak magyarázatot adni. Az ő kiképzésük a napokban kezdődött volna.

Az ellenzéki honatya a történtek fényében vizsgálatot követel annak kiderítése végett, vajon dolgoznak-e al-Kaida-szimpatizánsok a brit hírszerzésnél. A BBC által idézett kormányzai illetékesek azt mondták, a gyanúra egyelőre nincsen bizonyíték.

A brit titkosszolgálatok (MI5, MI6) a négy évvel ezelőtti londoni merényletek után kezdtek el muzulmán hátterű ügynökjelölteket toborozni. Az indoklás szerint a szolgálatok így szerették volna bővíteni információforrásaikat.