Több mint 50 tonna drogot foglaltak le Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Drogot tonnaszámra, robbanószereket, heroingyártó laboratóriumot semmisítettek meg afgán és amerikai katonák Afganisztánban. Ez volt az elmúlt évek egyik legnagyobb drogfogása, a rajtaütésben 17 tálib vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 tonna ópiumot és 1,8 tonna heroint foglaltak le egy közös akcióban az amerikai és az afgán erők a dél-afganisztáni Hilmend tartományban szerdán - jelentette be az afgán védelmi minisztérium. Ez az utóbbi évek egyik legjelentősebb drogfogása, a kábítószer előállítási költsége ötmillió dollárra tehető, piaci értéke pedig ennél is sokkal nagyobb. A drogot a rajtaütés után megsemmisítették.

Az amerikai és afgán csapatok helikopterekkel közelítették meg a Hilmend északkeleti részén fekvő Kajaki körzetet. A több mint ötórás összecsapásban 17 tálib vesztette életét, három pedig fogságba esett, a szövetséges erőknek nem volt embervesztesége. A kábítószeren kívül 30 tonna robbanószer-alapanyagot, ezer doboz tölténytárat, golyószórókat és más fegyvereket, valamint 16 doboz, Iránból származó C-4 robbanószert találtak a katonák. Emellett megsemmisítettek egy pokolgépgyártó műhelyt és egy heroint előállító laboratóriumot.

A világ ópiumtermelésének több mint 90 százaléka származik Afganisztánból, ahol a lázadó tálibok részben ebből finanszírozzák harcukat.