Fellebbezés miatt csúszik Zentai kiadatása

Vágólapra másolva!
Fellebbezés miatt csúszik a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatása Magyarországnak - írja egy ausztrál napilap. Korábban már döntés született róla, hogy az Ausztráliában élő magyar férfit kiadják a magyar hatóságoknak, most azonban - a bíróság jóváhagyásától függően - határozatlan ideig tovább nyúlhat az eljárás.
Vágólapra másolva!

Tovább csúszhat a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly ausztráliai kiadatása, miután ügyvédjei fellebbezést nyújtottak be az erről szóló döntés ellen. Az ausztrál belügyminiszter november 12-én döntött arról, hogy Zentait a magyar hatóságok kérésére kiadják Magyarországnak, a mostani fellebbezés azonban ismét bizonytalan ideig nyújthatja az eljárást - írja hétfői számában a The Australian Jewish News napilap internetes hírportálja.

Az ügyvédek fellebbezése miatt a kiadatási döntés egyelőre nem lép hatályba, az ausztrál szövetségi bíróság pedig várhatóan december 4-e után dönt arról, hogy helyt ad-e a fellebbezésnek. Ha igen, úgy a felülvizsgálati eljárásnak nincs időkorlát-határideje, ráadásul az új eljárás semmissé is nyilváníthatja a kiadatásról szóló, korábbi döntést.

Az ausztráliai Perthben élő, 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944 novemberében megvert, majd meggyilkolt egy zsidó fiatalembert, a 18 éves Balázs Pétert, akinek holttestét a Dunába dobták. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat. Zentai október 22-e óta kiadatási őrizetben van a perthi Hakea börtönben.