Vágólapra másolva!
Porfirio Lobo jobbközép jelölt nyerte a hondurasi elnökválasztást, aminek megtartását fél Latin-Amerika ellenezte. Brazília és Argentína nem is ismeri el az eredményt, viszont az Egyesült Államok igen. A Pepének becézett Lobo nagy győzelmet aratott: magas részvétel mellett magabiztos többséget szerzett.
Vágólapra másolva!

Az előzetes eredmények szerint Porfirio Lobo, Manuel Zelaya eltávolított államfő riválisa nyerte a hétvégi hondurasi elnökválasztást - írja a BBC. A brit hírportál szerint Lobo egyesítő erőként lépett fel a politikai válság által kettéosztott Hondurasban: 60 százalékos részvétel mellett várhatóan a szavazatok 56 százalékával nyert.

Lobo már 2005-ben is próbálkozott az elnökválasztáson, akkor épp Zelaya győzte le a jobbközép Nemzeti Párt politikusát. A becenevén Pepének hívott Lobót többszáz szimpatizánsa ünnepelte egy tegucigalpai hotelben a BBC tudósítója szerint. Szerinte komoly gondot jelent majd az elnöknek, hogy mit kezdjen Zelayával és rengeteg hívével.

Argentína és Brazília máris közölte: akár legitim a választás, akár nem, ők nem fogadnak el egy olyan új hondurasi kormányt, amely egy puccs után került hatalomra. A két térségi nagyhatalom szerint ez veszélyes precedenst teremtene. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök azt is bejelentette, továbbra is nagykövetségükön maradhat Zelaya, aki titokban tért vissza Hondurasba még szeptemberben.

Az Egyesült Államok és a szomszédos Costa Rica biztosan elfogadja a választás eredményét. Ian Kelly amerikai külügyi szóvivő azt mondta: "Még hátravan az a jelentős munka, hogy helyreállítsák a demokratikus és alkotmányos rendet Hondurasban, azonban ma egy szükséges és fontos lépést tett a hondurasi nép e cél felé".

Zelaya eleve csalásnak minősítette a választás kiírását is, az eredményt azonban még nem kommentálta. San Pedro Sula városában többszáz híve tüntetett a választás napján is, őket könnygázzal oszlatták szét a biztonsági erők. Az ország parlamentje szerdán dönt majd arról, hogy visszahelyezze-e a hatalomba Zelayát, akit korábban azért távolítottak el, mert alkotmánymódosítást akart elérni, hogy tovább maradhasson kormányon. Zelaya elnöki ciklusa hivatalosan január 27-én járna le.

A hondurasi kormányválságról szóló cikkeinket itt olvashatja.