Kaliforniai fiatal nyerte a legritkább szörfversenyt

Vágólapra másolva!
Csak akkor tartják meg, ha legalább tízméteresek a hullámok, és csak a világ 28 legjobb szörfözőjét hívják meg rá. Kedden 1985 óta hetedik alkalommal rendezték meg Hawaiion az Eddie Aikau szörfös emlékversenyt. Egy kaliforniai fiatal nyert.
Vágólapra másolva!

"A szárazföldön havas napok vannak, Hawaiion szörfös napok. Nincs iskola, nincs munka. Ünnepeljünk" - idézte a New York Times az egyik bemondót, aki ezzel üdvözölte a kedden megtartott Quicksilver Eddie Aikau emlékverseny résztvevőit.

Ez a szörfösök egyik legritkább és legrangosabb versenye, 1985 óta mindössze hét alkalommal rendezték meg. Csak akkor hirdetik meg, ha a nyíltvízi hullámok egész nap meghaladják a hat méteres magasságot. Ez az Ohau-szigeténél található Waimea-öbölben, ahol a szörfösök ilyenkor versengenek, 10-15 méteres hullámokat jelent. Utoljára öt évvel ezelőtt, 2004-ben voltak olyan hullámok, hogy megrendezhessék a versenyt

Kedden egy Hawaiitól északra tomboló viharzónának köszönhetően megfelelőek voltak a körülmények, és a szervező, George Downing (az egyetlen személy, aki kiírhatja a versenyt) bejelentette, hogy megtartják a csak "The Eddie"-nek becézett eseményt. A versenyen kizárólag meghívásos alapon lehet elindulni, a világ legjobb 28, nagy hullámokon gyakorlatot szerzett szörfösét hívják meg.

A feladatuk, hogy csak saját erőből feljutva a hullámokra, a lehető legszebben lovagolják meg őket. Az általában reggel nyolctól délután ötig tartó versenyen két menetet futnak, alkalmanként 3-4 hullámot lovagolnak meg, teljesítményüket hullámonként versenybírók pontozzák, egytől százig. A végeredményhez a négy legmagasabb pontszámú hullámot összesítik. Idén egy kaliforniai fiatal, a 24 éves Greg Long nyerte a versenyt, 323 ponttal.

Forrás: AFP
Versenyzők

Az eseménnyel Eddie Aikau-ra emlékeznek, aki egy híres Hawaii szörfös és életmentő volt. Állítólag egyetlen ember sem halt meg, amikor ő szolgált életmentőként a Waimea-öbölben. 1978-ban halt meg, amikor elindult egy 4000 kilométeres expedíción Tahiti felé. Hajójuk felborult, és ő szörfdeszkáján indult el a legközelebbi sziget felé, hogy segítséget hívjon. Társait órákon belül megtalálták a mentőegységek, de neki nyoma veszett.