Hatályba lép a drogokkal elnéző cseh btk.

Vágólapra másolva!
Akár heroinnal rajtakapott drogfelhasználó is megúszhatja a börtönt Csehországban az új büntető törvénykönyv értelmében, amelyet pénteken megszavazott a cseh szenátus is. A várhatóan 2010-ben életbe lépő szabályozás szerint ugyanis a saját használatra szánt, kis mennyiségű drog birtoklása nem számít majd bűncselekménynek. Szigorúak lesznek azonban a doppinggal ügyeskedő edzőkkel és orvosokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Megszavazta pénteken a cseh szenátus is az új büntető törvénykönyvet. A képviselőház már ősszel rábólintott a sokat vitatott dokumentumra, már csak Václav Klaus államfő aláírása hiányzik ahhoz, hogy a törvény 2010-ben életbe lépjen. Klaus korábban jelezte, hogy egyetért a jogszabálygyűjteménnyel.

Az új törvénykönyv több szempontból szigorúbb lesz a jelenleginél, de a drogokkal szemben megengedőbb. A saját szükségletre tartott marihuána - legfeljebb húsz füves cigi -, illetve otthon nevelt kannabisz - legfeljebb három tő - nem számít majd bűncselekménynek. Ugyancsak nem lesz bűncselekmény hallucinogén gombák birtoklása sem, ha saját használatra szolgál és nem több 25 darabnál. A bűnügyi kategória extasy esetében 0,8 grammnál, metamfetamin és kokain esetében 0,5 grammnál, morfin esetében 0,3 grammnál, heroin és LSD esetében 0,005 grammnál kezdődik - írja a Prague Daily Monitor. A nagyban termelők és drogkereskedők azonban súlyosabb esetben akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Bűncselekmény lesz a doppingolás elősegítése a sportedzők és sportorvosok esetében. Előbbiek egy évet, utóbbiak viszont akár nyolc évet is kaphatnak, ha illegális teljesítményfokozó szerekkel ügyeskednek.

Az új törvényben az eddigi 15-ről 14 évre csökkentik a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát, és az eddigi 25-ről 30 évre emelik a börtönbüntetés maximális időtartamát. Korrupcióért akár 12 év szabadságvesztés is kiszabható, míg bűncselekménynek fog számítani a nácizmus és a kommunizmus népszerűsítése, illetve megtiltják az emberi sejtek klónozását. Ugyancsak bűncselekmény lesz a munkavállalók feketén alkalmazása, számítógépes adatok lopása és a menedzserek túlzottan nagy vállalkozói kockázatvállalása. A nagy viták ellenére büntethető maradt a privatizációs folyamatban elkövetett visszaélés. A börtönbüntetés mellett ugyanakkor alternatív büntetéseket is bevezetnek.

A legnagyobb vitát éveken keresztül a fiatalkorúak büntethetőségi korhatárának a csökkentése váltotta ki. Végül az a vélemény győzött, hogy a mai 14 évesek már képesek felmérni cselekedeteik súlyát, tehát teljes mértékben - akár szabadságvesztéssel is - viselhetik azért a felelősséget. A dolog másik oldala, hogy már 14 éves korukban személyazonossági igazolványt kapnak, és hivatalosan engedélyezett számukra a szex. A büntethetőségi korhatár csökkentéséhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években több súlyos bűncselekményt követtek el fiatalkorúak. Néhány kereszténydemokrata képviselő azonban jelezte: rövidesen módosító javaslatot nyújtanak be az ezt tartalmazó paragrafussal kapcsolatban.

"Az új büntető törvénykönyv elfogadása másfél évtizedes munka eredménye, amely alapvető módon megváltoztatja, szinte forradalmasítja a csehországi jogrendet" - állítja Pavel Sámal, a cseh legfelsőbb bíróság tagja. Szerinte a dokumentumra nagy szükség van, mivel a jelenlegi büntető törvénykönyvet még 1961-ben fogadták el, és a többszöri módosítások ellenére sem felel meg már a kor követelményeinek.