Juhra vadásztak a lezuhant Gazprom-helikopterből

Vágólapra másolva!
Orvvadászaton vettek részt azok a magas rangú utasok, akik a múlt pénteken az Altáj-hegységben lezuhant Gazprom-helikopterben ültek. A WWF a túlélők ellen büntetőeljárás megindítását kérte, mert védett állatra, vadjuhra lőttek a levegőből. A balesetben hét ember meghalt, köztük vezető politikusok.
Vágólapra másolva!

Az Altáj-hegységben múlt pénteken lezuhant Gazprom-helikopter magas rangú utasai a hivatalos közléssel ellentétben nem hivatalos úton, hanem orvvadászaton voltak. A WWF (Természetvédelmi Világalap) oroszországi irodája az ügyészséghez fordult az ügyben, büntetőeljárás megindítását kérve - írták az orosz lapok csütörtökön.

Oroszországban egyfelől tilos levegőből vadászni, másfelől nem hegyi kecskét, hanem a kipusztulás szélén álló védett argalit, azaz vadjuhot akartak lőni.

A balesetben hét ember meghalt, az áldozatok között van Alekszandr Koszopkin, a parlament alsóházi tagja, Dimitrij Medvegyev elnök teljhatalmú képviselője az állami dumában, valamint Viktor Kajmin, az Altáji terület egyik fő környezetvédelmi tisztségviselője. A négy túlélő között van Anatolij Bannih, a helyi minisztertanács alelnöke.

Helyi vadászok nevük mellőzését kérve a Komszomolszkaja Pravda című lapnak elmondták: tudományos célból argalira és bármilyen védett állatra is lehet kilövési engedélyt szerezni, és gyakran ilyen papírral fedezik a védett fajok vadászatát. Más sajtóértesülések szerint azonban a szerencsétlenül járt helikopteren és utasainál semmiféle engedélyt nem találtak, és azokat a papírokat, amelyekre a helyi hatóságok most hivatkoznak, utólag állították ki.

A lapok arról is beszámoltak, hogy a helikopter személyzete nem akart vállalkozni a vadászkirándulásra, de mint már nem egyszer megtörtént, a magas rangú vendégek meggyőzték őket.

A vizsgálat kimutatta, hogy - ugyancsak a korábbi közlésekkel ellentétben - a helikopter motorja a baleset pillanatában működött. A jármű tízméteres magasságból zuhant le, és a "fekete doboz" felvételén hallható, amint valaki azt kiabálja: "Lejjebb, még lejjebb!".

A Komszomolszkaja Pravda szerint a helyi lapok beszámolói alapján néhány éve már indult büntetőeljárás egy hasonló esetben, de akkor végül csak azt az erdészt büntették meg, aki elmondta a történetet az újságíróknak.