Svájcban kérne menedéket a Busht megdobáló újságíró

Vágólapra másolva!
Egy svájci ügyvéd szerint politkikai menedékjogot kér az alpesi országban az az iraki újságíró, aki a cipőjét dobta George Bush amerikai elnökre egy sajtótájékoztatón. Az ügyvéd azzal indokolta a menedékkérelmet, hogy az újságíró ki van téve a szélsőségesek akcióinak.
Vágólapra másolva!

Politikai menedékjogot akar kérni Svájctól Muntaszir az-Zejdi iraki újságíró, aki a múlt hónapban George Bush amerikai elnök felé hajította cipőjét egy bagdadi sajtótájékoztatón - közölte egy svájci ügyvéd, Mauro Poggia. Az ügyvéd a Tribune de Geneve című genfi újságnak elmondta, hogy Zejdi családja január elején lépett kapcsolatba vele a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül.

Az ügyvéd levelet készül írni a svájci külügyminisztériumnak, amelyben támogatni fogja, hogy az alpesi ország adjon politikai menedékjogot az újságírónak. Poggia szerint Bern anélkül is dönthet a menedékjogról, hogy állást foglalna az Egyesült Államok iraki katonai beavatkozása mellett, vagy ellene. A menedékkérelmet az ügyvéd azzal indokolta, hogy bár sok iraki támogatja Zejdi tettét, az újságíró ki van téve mindenféle szélsőséges kénye-kedvének.

Irakban a múlt év utolsó napján tervezték megkezdeni az újságíró büntetőperét, de az eljárást elhalasztották, mert a legfelsőbb semmítőszék nem tudta eldönteni: külföldi államfő ellen, hivatalos látogatása alatt elkövetett támadás, vagy csak támadási kísérlet címén emeljenek-e vádat. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy valóban megtörtént a támadás, öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat a dobáló; támadási kísérlet esetén 1-5 évi börtön a büntetés.