Jogos nemi erőszakról beszélt egy ausztrál imám

Vágólapra másolva!
A férj szexuális közeledését nem utasíthatja vissza a feleség, akit enyhén meg is lehet ütni, ha nem engedelmeskedik - erről beszélt egy népszerű ausztrál imám. Az imám beszéde óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában, még egy tekintélyes muszlim vezető is elítélte.
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésre szólította fel az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd azt a muszlim imámot, aki a házasságon belüli nemi erőszakot és a feleség megütését gyakorlatilag megengedhetőnek nevezte egy beszédében. Az érintett imám, Samir Abu Hamza, az Ausztrálázsiai Iszlám Információs Hálózat irányítója, emellett népszerű az észak-melbourne-i fiatal muszlimok körében. 50 perces országszerte felháborodást kiváltó, "A sikeres házasság kulcsa" című beszéde még 2003-ban hangzott el, de csak a közelmúltban tette közzé valaki az interneten - írja a BBC.

A videó tanúsága szerint Hamza azt mondta közönségének, hogy a férfi nem ütheti meg a feleségét, de egy csattanós pofon megengedhető. "Akkor üthetitek meg őket, ha már hosszú-hosszú időn keresztül hiába figyelmeztettétek őket... ez az utolsó lépés" - fogalmazott. "Nem okozhattok nekik sérülést, nem vérezhetnek, ez csak arra való, hogy rendre utasítsátok őket. Nem üthetitek meg őket seprűnyéllel."

Az ausztráliai születésű imám a videón kifejti azt is, hogy nem ért egyet az ausztrál törvényekkel, melyek szerint nemi erőszak házasságban is történhet. "Ha a férj szexuális kapcsolatot akar a feleségével, neki teljesítenie kell a kérést. Ha éppen kenyeret süt a férjének, akkor is félbe kell hagynia a munkáját" - mondta Hamza.

"Ha a férj le akar feküdni a feleségével, az azonban visszautasítja pusztán azért, mert nincs kedve, de férfi mégis kényszeríti őt - ebben az országban nemi erőszaknak számít. Bámulatos. Hogyan erőszakolhatná meg a férfi a saját feleségét?" - kérdezte.

A BBC szerint az üggyel kapcsolatban Victoria körzet iszlám önkormányzatának volt vezetője, Jasszer Szoliman úgy nyilatkozott, hogy az iszlám közösségekben lenézik mindazokat, akik megütik vagy közösülésre kényszerítik a feleségüket.

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök nyilvános bocsánatkérésre, lemondásra és kijelentései visszavonására szólította fel Hamzát. "Az ilyen nézeteknek nincs helye a modern Ausztráliában. A szexuális erőszak semmilyen formája nem elfogadható és megengedhetetlen. Az ilyesmi véleményem szerint a muszlim hitoktatásban sem elfogadható" - mondta.

"Nem fogadjuk el a nők elleni fizikai erőszakot sem" - tette hozzá. "Azt üzenem ennek az imámnak, hogy Ausztrália nem tolerálja az ilyen kijelentéseket" - fogalmazott Rudd. Hamza eddig nem reagált, az ausztrál sajtónak nem sikerült őt elérnie.

2007-ben hasonló ügy miatt már megbukott egy befolyásos muszlim vallási vezető, Sejk Tadzs Aldin al-Hilali. Az ausztrál mufti a lengén öltözött nőket olyan "csupasz húsnak" nevezte, akik kihívják maguk ellen a nemi erőszakot. Mondatai országos tiltakozást váltottak ki, ezért leváltották - írja a BBC.