Lemondott az izlandi kormány

Vágólapra másolva!
Hétfőn lemondott az izlandi kormány - jelentette be Geir H. Haarde izlandi miniszterelnök. A miniszterelnök saját pártjából, a Függetlenségi Pártból állítaná utódját, míg koalíciós partnere szociáldemokrata jelöltet javasol. Még nem lehet tudni, milyen formában működik tovább a kormány a május 9-i előre hozott választásokig.
Vágólapra másolva!

Izland miniszterelnöke, Geir Haarde hétfőn kora délután bejelentette, hogy feloszlott a Függetlenségi Párt és a Szociáldemokrata Szövetség alkotta izlandi kormánykoalíció. A miniszterelnök jobbközép Függetlenségi Pártja 2007 májusa óta osztozott a szociáldemokratákkal a hatalmon.

A miniszterelnök egész hétvégén a kormánykoalíció jövőjéről tárgyalt a szociáldemokrata párt vezetőjével, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir külügyminiszterrel. Haarde hétfőn azt mondta, a Függetlenségi Párt nem egyezett be a szociáldemokraták javaslatába, miszerint az ő jelöltjük, Jóhanna Sigurdardóttir szociális miniszter vegye át a miniszterelnöki posztot, írja az izlandi Morgunbladid című napilap angol nyelvű kiadása.

Haarde a legjobb megoldásnak a koalíció folytatását tartotta volna, de a tiltakozások hatására ezt kizárta, ezért saját utódjául a Függetlenségi Párt elnökhelyettesét, az oktatási miniszteri posztot betöltő Thorgerdur Katrín Gunnarsdóttirt javasolta.

Haarde hétfőn Ólafur Ragnar Grímsson izlandi államfővel tárgyalt, és hivatalosan is lemondott a miniszterelnöki posztról. Ezt követően találkozott valamennyi politikai párt vezetőjével, hogy megbeszélje, milyen formában működjön a tovább a kormány a tavasszal esedékes előre hozott választásokig. Haarde megköszönte a szociáldemokraták vezetőjének a kormányban tanúsított együttműködését.

A lakosság tiltakozó akcióinak hatására az izlandi miniszterelnök már pénteken bejelentette, hogy május 9-én előre hozott választásokat tartanak az országban, ő azonban rákbetegségére hivatkozva nem fog újraindulni.

Az utóbbi napokban a parlament előtt izlandiak ezrei követelték a kormány visszalépését és az új választásokat. A tüntetések a miniszterelnök pénteki bejelentése után is tovább folytatódtak, és az emberek a kormány azonnali lemondását követelték.

A nemzetközi pénzügyi válság hatására, a világméretű hitelválság következményeként tavaly ősszel omlott össze Izland három legnagyobb bankja és az ország pénzügyi rendszere. A teljes összeomlástól csak a nemzetközi segély mentette meg az országot.