Amerikai katonákra lőttek iraki álrendőrök

Vágólapra másolva!
 Az észak-iraki Moszulban megsebesült kedden négy amerikai katona - biztonsági források szerint iraki álrendőrök nyitottak tüzet rájuk. A támadás során a katonák egyik tolmácsa életét vesztette. A merénylők elmenekültek.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg iraki álrendőrök nyitottak tüzet amerikai katonákra kedden az észak-iraki Moszulban. A támadásban négy amerikai katona és egyik tolmácsuk megsebesült, egy másik tolmács pedig életét vesztette. A két támadónak sikerült elmenekülnie. Az amerikai és az iraki hadsereg nagy erőkkel keresi a merénylőket.

Az egymásnak ellentmondó jelentésekből kezdetben nem volt világos, hogy a megtámadott négy katona meghalt-e vagy csak megsebesült. Végül az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője Washingtonban tisztázta, hogy a katonák nem haltak meg. A brit hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a támadást álrendőrök hajtották végre. Az amerikai katonák és tolmácsaik egy találkozóra tartottak, mikor tüzet nyitott rájuk a hidak és alagutak őrzését ellátó rendőri erő két tagja.

A Moszult is magába foglaló Ninive tartományban az amerikai erők az iraki hadsereggel együttműködve járőröznek, illetve célzott műveleteket hajtanak végre a szunnita lázadók ellen.

A szunniták, síiták, keresztények és kurdok által vegyesen lakott másfél milliós Moszult az al-Kaida-féle terrorcselekmények legfőbb célpontjának tartják. Az al-Kaida iraki szárnyának fegyvereseit Bagdadból és az ország nyugati részéből 2007-ben már kiszorították.

Hétfőn a Bagdadtól északra fekvő Dijála tartományban - szintén iraki tolmácsukkal együtt - öltek meg három amerikai katonát. A brit hírügynökség szerint februárban eddig kilenc Irakban szolgáló amerikai katona halt meg ellenséges tűzben, hat évvel azután, hogy az amerikaiak vezette invázió megdöntötte Szaddám Huszein rendszerét. Januárban négy amerikai katona esett el, ami az amerikaiak eddigi legkisebb havi veszteségét jelentette a közép-keleti arab országban az invázió kezdete, 2003 márciusa óta.