Kilenc embert tűnt el a kölni levéltár összeomlásakor

Vágólapra másolva!
Kilenc embert keresnek Kölnben, miután összeomlott a városi levéltár épülete. A felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat őrző levéltár az első feltételezések szerint a metróépítkezés miatt dőlt össze. A hatóságok nem zárják ki, hogy mulasztások történtek.
Vágólapra másolva!

Összeomlott a Városi Történeti Levéltár épülete kedden Köln belvárosában, két szomszédos, több emeletes házat szintén romba döntve. A katasztrófa kora délután, villámgyorsan történt, a szemtanúkat az eset a 2001. szeptember 11-i New York-i eseményekre emlékeztetve.

Stefan Neuhoff, a kölni tűzoltóság igazgatója a történtek után azt hangoztatta: a levéltár dolgozóinak és az épületben tartózkodó látogatóknak sikerült időben kimenekülniük, mert az épület összeomlására egyre erősödő morajlás figyelmeztetett. Esti értesülések szerint azonban kilenc személy eltűnt. A hatóságok szerint az eltűntek között tartanak nyilván egy házaspárt, akik az egyik szomszédos épületben tartózkodtak, valamint hét további személyt, akik a gyanú szerint a levéltár közvetlen közelében egy szintén összeomlott játékteremben, vagy az előtt voltak.

Feltételezik, hogy a helyszín alatt zajló metróépítés okozhatta a szerencsétlenséget. A levéltár épületének törmeléke a metróépítkezés területére omlott. Statikusok vizsgálják azt is, hogy a környező épületeket nem fenyegeti-e szintén az összedőlés veszélye, a lakókat kitelepítették. A hatóságok nem zárják ki, hogy a metróépítkezés kapcsán súlyos mulasztások is történtek: az elmúlt hetekben ugyanis az épület süllyedése, és ennek kapcsán nagyobb repedések is figyelmeztettek arra, hogy nincs minden rendben.

A város déli részében, a híres kölni dómtól alig több mint 1 kilométerre lévő épület Németország egyik legjelentősebb és legnagyobb levéltára volt. A tragédia mértéke épp ezért felbecsülhetetlen, szakértők szerint a "város emlékezete" veszhetett oda. A károk pénzben alig mérhetők, hisz a több mint ezeréves kölni várostörténet dokumentumai alighanem a katasztrófa martalékává váltak, csakúgy mint számos történelmi, illetve irodalmi hagyaték és gyűjtemény is. A városi hatóságok több száz fővel folytatják a mentést, illetve a kutatást, s megkezdődött a romok eltakarítása, ami minden valószínűség szerint rendkívül hosszú időt vesz majd igénybe. A levéltár környékét hermetikusan lezárták.