Hajlandó megmérettetni magát a madagaszkári elnök

Vágólapra másolva!
Hajlandó népszavazást tartani hatalmon maradásának eldöntésére Marc Ravalomanana madagaszkári elnök, akinek távozását követeli az ellenzék. A politikai konfliktust kísérő tüntetéseken már több mint százan haltak meg, az egyre válságosabb helyzet miatt hétfőn ülésezik az Afrikai Unió egyik bizottsága.
Vágólapra másolva!

Marc Ravalomanana madagaszkári államfő felesége és civil ruhás fegyveresek kíséretében elhagyta az elnöki palotát, hogy találkozzon a kerítés előtt szombat óta gyülekező támogatóival és részt vegyen egy vallási szertartáson. Az elnököt megrohanták az újságírók, akik arról faggatták, hogy lemond-e az ellenzék előző napi ultimátuma után. "Azt soha" - válaszolta szűkszavúan.

Később a kerítés előtt összesereglett, mintegy 5000 lelkes hívéhez szólva kijelentette: hatalmon marad, de nem fél megszervezni egy népszavazást, "ha ez szükséges". Az nem volt egyértelmű, hogy pontosan mi is lenne a tárgya a népszavazásnak, de a BBC-nek nyilatkozó elnöki tanácsadók szerint alapvetően arról szólna, hogy a politikus hatalmon maradjon-e vagy sem.

Az ellenzék vezetője, Andry Rajoelina még szombaton négy órát adott az elnöknek arra, hogy önként távozzon a hatalomból. Rajoelina azt állítja, hogy ő "parancsol" a hadseregnek és ő "irányítja" az országot egy "átmeneti főhatóság" élén, amelynek az a feladata, hogy két éven belül megszervezzen egy "szabad és tisztességes" választást.

A hadsereg vasárnap közölte, hogy nem akar részt venni az államfő és ellenzéki vetélytársa erősödő politikai viszályában és az események jelenlegi szakaszában a rend fenntartását tekinti elsődleges feladatának. Az ellenzék 34 éves vezetője, akit dinamizmusa miatt a francia szuperexpresszről csak "TGV" ragadványnéven emlegetnek, vasárnap szintén vallási szertartáson vett részt az elnöki palotától mintegy tíz kilométerre, a főváros központjában, amelyet hívei ellenőriznek.

A dj-ből lett ellenzéki vezér, akit az év elején távolítottak el a fővárosi polgármesteri tisztségből, egy vasárnapi interjúban úgy vélekedett, hogy az elnök önkényúr, aki a szigetországot magánvállalatként kezeli. Az államfő sincs jó véleménnyel ellenlábasáról. "Kalandor és bajkeverő" - mondta róla egy korábbi nyilatkozatában.

Az Indiai-óceánon fekvő Madagaszkáron január vége óta tart a hatalmi harc a 2002 óta hivatalban lévő Ravalomanana elnök és ellenzéke között, azóta több mint száz embert öltek meg a politikai válságot kísérő tüntetéseken és összecsapásokban.

A romló madagaszkári helyzet miatt az Afrikai Unió (AU) hétfő reggelre összehívta Béke és Biztonsági Tanácsát. A testületbe beválasztott 15 ország képviselőinek felhatalmazása van békefenntartó erőket küldeni azokba a térségekbe, ahol a szemben álló felek nem hajlandóak békét kötni. A tanács rendelkezésére álló fegyveres testület az Afrikai Készenléti Erő, melyet jórészt az Európai Unió támogatásával tartanak fenn.